Tips Memulakan Perniagaan Cuci Kereta dan Motosikal

0
635

Adakah anda tahu bahawa berdasarkan data yang dipegang oleh Ibu Pejabat Polis Negara, kini terdapat berjuta kenderaan bermotor yang beredar di Malaysia! Apakah hubungan antara bilangan kenderaan bermotor dan petua untuk memulakan perniagaan cuci kereta dan motosikal? Ya, dengan jumlah kendaraan bermotor yang hampir menyentuh setengah dari populasi manusia di Malaysia, peluang perniagaan ini tentunya sangat besar!

Belum lagi bercakap tentang kesesakan yang mula berleluasa di bandar-bandar metropolitan dan bandar-bandar besar di Malaysia. Ini bermakna masa yang dimiliki oleh pemilik kenderaan adalah sangat sedikit.

Sampai rumah sahaja berasa letih, tetapi ingin mencuci kereta. Penyelesaiannya? Sudah tentu, terdapat banyak pemilik kenderaan bermotor yang meninggalkan kenderaan mereka ke tempat perlindungan yang sedia ada.

Adakah anda teruja untuk membuat perniagaan cuci kereta dan motosikal? Mari teruskan membaca petua untuk memulakan perniagaan cuci kereta dan motosikal dari kami, dan jangan lupa juga membaca simulasi modal untuk membuat perniagaan cuci kereta dan motosikal dari kami di bawah!

Lokasi adalah Kunci

Terdapat beberapa pakar perniagaan pernah berkata “penentuan lokasi perniagaan kulinari hanyalah bualan kosong”. Pendapat itu mungkin benar, jika perniagaan anda adalah perniagaan kulinari. Tetapi bercakap mengenai perniagaan mencuci kereta dan motosikal, lokasi merupakan faktor penting.

Keperluan lokasi yang baik adalah lokasi yang berdekatan dan mudah diakses oleh bakal pelanggan. Sekiranya anda mempunyai tanah besar, tetapi di tengah-tengah sawah, kenapa tidak mengubahnya menjadi perniagaan cuci kereta dan motosikal.  Tetapi jika tanah anda berada di pinggir bandar dengan banyak penduduk di sekelilingnya, jadikan tanah anda menjadi sumber tabung anda, ubahlah menjadi tempat mencuci kereta dan motosikal.

Keperluan lokasi kedua ialah lokasi harus dekat dengan bahan mentah dan sumber daya. Dalam erti kata, lokasi anda mestilah dekat dengan air, dan sudah tentu anda mesti mempunyai sumber elektrik yang baik. Selain itu, anda juga boleh membeli bahan habis seperti shampoo, detergen, dan minyak salutan kereta. Sumber air yang anda perlukan mestilah sumber air berkekuatan tinggi. Terdapat beberapa lokasi, terutama di luar bandar-bandar besar di mana air sering muncul dalam jumlah kecil.

Sekiranya anda hanya mempunyai satu tanah yang terlalu kecil, anda boleh menggalinya dengan membuat banyak simpanan air. Tetapi ini bermakna anda memerlukan lebih banyak modal. Manakala berkaitan dengan bahan habis, jika lokasi anda terlalu jauh dengan bahan habis ini, anda akan merasa sukar jika anda perlu membeli barang-barang ini dengan kerap.

Selain itu, gunakan ruang tanah anda dengan berkesan. Buat parking motor dan kereta yang boleh masuk sebanyak mungkin, tanpa perlu mengorbankan estetika dan keselesaan. Jika terdapat lebih banyak wang, anda juga boleh menyewa perkhidmatan profesional untuk menjadikannya lebih menarik.

Perkhidmatan adalah kunci

Bagi kami semua petua di sini adalah kunci, jadi jangan terkejut jika sub-tajuk tips artikel memulakan perniagaan mencuci kereta dan motosikal sama seperti mengapa perkhidmatan ini juga penting? Perkhidmatan macam apa?

Pertama sekali, anda perlu memahami bahawa dalam menjalankan perniagaan cuci kereta dan motosikal, tentunya mustahil jika anda akan turun padang untuk mencuci kereta dan motosikal pelanggan anda?

Secara automatik anda akan menyewa ramai orang di sini. Perkara yang sukar ialah, orang ini akan berhubung dengan orang lain (pelanggan anda).

Anda mungkin mempunyai gred yang baik, mempunyai kemahiran komunikasi yang baik supaya apabila bertemu dengan pelanggan, anda dapat memaksimumkan perkhidmatan anda. Tetapi bagaimana dengan pekerja anda?

Oleh itu, sebelum membuat keputusan untuk menyelesaikan perniagaan anda dengan pelbagai kemudahan perkhidmatan yang baik, latih pekerja anda. Jangan biarkan mereka mencuci kenderaan pelanggan anda dengan cuai.

Pekerja anda juga mesti menjadi penyelesaian masalah. Selalu pelanggan mengeluh tentang kebersihan kereta, contohnya bahagian enjin kotor, bahagian bawah kereta  sukar dibersihkan.

Pekerja anda mesti dapat menjawab aduan pelanggan anda, dengan memaksimumkan pembersihan kenderaan pelanggan. Intinya ialah anda perlu melatih pekerja anda supaya perkhidmatan yang disediakan dapat dimaksimumkan.

Selain itu, menyediakan beberapa peralatan yang baik untuk menjalankan perniagaan anda. Jika anda tidak mempunyai modal yang mencukupi, sekurang-kurangnya membeli peralatan pencucian kerera yang second hand tetapi dengan kualiti yang baik.

Tetapi kami mengandaikan, anda merancang untuk membuat perniagaan cuci kereta dan motosikal mesti sudah menyediakan modal yang cukup besar, bukan?

Belajar Marketing

Jangan salah, pemasaran di sini tidak bermakna pengetahuan tentang jualan yang biasanya anda lihat jika anda melihat jurujual. Ilmu jualan dan pemasaran adalah dua ilmu yang berbeza. Terutama dengan perniagaan cuci kereta dan motosikal yang saat ini sangat cerah, ilmu ini menjadi sangat penting dalam menjalankan perniagaan.

Ilmu pemasaran ini berkaitan dengan cara anda menjual perniagaan anda. Anda sepatutnya dapat menawarkan perkhidmatan yang anda miliki seboleh mungkin, bukan hanya dengan perkataan “Kereta RM 14.49, – / Motosikal RM 4.34,” Siapa yang ingin datang ke tempat anda?

Beberapa teknik pemasaran yang boleh dilakukan misalnya dengan menggunakan membership. Anda meminta sejumlah wang kepada pelanggan anda untuk menjadi ahli. Dengan menjadi ahli, anda akan memberikan beberapa tawaran istimewa yang tidak diberikan kepada bukan ahli.

Contohnya, kemudahan lounge, kemudahan cuci 4 kali percuma untuk mencuci 1 kali, kemudahan mencuci 1 kereta percuma 1 basikal, dengan penyediaan harga mencuci yang murah. Anda boleh membuatnya sekreatif yang mungkin. Maksudnya menarik pembeli anda dengan tawaran yang terbaik.

Di samping itu, jangan lupa tawaran paling asas, harga kompetitif! Anda boleh melakukan penyelidikan kecil sebelum membuka perniagaan cuci kereta anda. Anda boleh melakukan perjalanan di sekitar bandar dengan kenderaan peribadi anda, dan melakukan cuci kenderaan dalam beberapa perniagaan yang sama.

Di sana anda dapat melihat contoh perbandingan antara harga, perkhidmatan, dan purata bilangan kenderaan bermotor. Dari sana, tentukan harga yang sepadan dengan kualiti perkhidmatan yang anda berikan kepada pelanggan anda.

Apakah Modal Perniagaan Cuci Kereta dan Motosikal?

Modal yang diperlukan untuk membuat perniagaan jenis ini benar-benar berbeza-beza, bergantung kepada perkhidmatan yang anda ingin sediakan dan tentu saja kualiti peralatan yang anda ingin beli.

Tetapi beberapa peralatan yang perlu anda ketahui adalah harganya, misalnya sebuah kereta hidrolik dengan beban maksimum 2 ton adalah rata-rata RM 5,798.01, manakala harga kompresor 1 HP rata-rata adalah RM 289.89, RM 869.69, dan harga mesin pressure air rata-rata adalah RM 289.89.

Jadi, bayangkan anda membuat perniagaan cuci kereta dan motosikal anda sendiri. Semoga tips untuk memulakan perniagaan cuci kereta dan motosikal yang kami sediakan berguna untuk anda!