Tips Memanfaatkan Perkarangan Rumah untuk Perniagaan Bengkel Kimpalan

0
375

Dari banyak peluang perniagaan, membuka perniagaan bengkel kimpalan yang melayani pesanan / perkhidmatan pembuatan untuk pagar, kanopi, trellis adalah satu jenis perniagaan dengan prospek yang menjanjikan. Kedua-dua dari segi keuntungan dan penguasaan pasaran (keperluan pengguna). Saya bukan hanya bercakap, saya berpengalaman dalam bidang keusahawanan di sektor perkhidmatan selama sembilan tahun di Malang, Jawa Timur. Perniagaan yang terlibat dalam sektor kimpalan bahan besi, keluli dan bahan berasaskan keluli tahan karat mempunyai potensi besar untuk beberapa sebab berikut:

1. Semakin banyak bangunan

Lihat sahaja, setiap tahun lebih banyak bangunan, pejabat, kilang, perumahan, rumah kedai, gudang dan bangunan lain dibina. Berdasarkan data REI (Real Estate Indonesia), pertumbuhan harta tahunan rata-rata mencapai 10-20%.

Dari segi penguasaan pasaran, ini bermakna permintaan terhadap produk sokongan seperti pagar, kanopi, pintu harmonik, pintu gelangsar juga meningkat. Kesannya, usahawan bengkel kimpalan dan perkhidmatan pembinaan keluli juga mendapat pendapatan yang lumayan.

Terutamanya dengan harga yang melambung tinggi, majoriti pembangunan lisan pada masa ini banyak kontraktor beralih menggunakan bahan lain, iaitu saluran C besi dan keluli lembut (galvalum) sebagai bahan untuk pembinaan rangka atap.

2. Produk Kimpalan Keperluan Penting

Di masa lalu, produk kimpalan seperti pagar, trellis, kanopi dan sebagainya adalah barangan mewah. Tetapi sekarang ia menjadi satu keperluan penting, iaitu:

  • Sebagai alat keselamatan:Bengkel kimpalan semakin dicari oleh pengguna untuk memesan pagar dan trellis untuk mengelakkan rumah mereka daripada pencuri. Nah, perasaan yang kondusif ini adalah yang paling penting. Memahami kadar jenayah semakin tinggi supaya pemilik rumah tidak merasa bimbang apabila mereka keluar. Walaupun kanopi biasanya berfungsi untuk melindungi kenderaan (kereta dan motosikal) dari panas dan hujan. Ini terutamanya untuk rumah-rumah yang tidak mempunyai garaj lalu kenderaan itu diparkir di halaman rumah.
  • Untuk Mencantikkan rumah anda:Di samping fungsi utama sebagai keselamatan, pelanggan memesan pagar, trellis, kanopi, pintu logam dari bengkel kimpalan untuk mencantikkan ruang tamunya. Atas alasan estetika dan keindahan, kadang-kadang orang sanggup membelanjakan puluhan juta ringgit untuk memesan pagar mewah. Ini adalah peluang untuk perniagaan yang sangat menjanjikan serta cabaran yang sukar untuk perniagaan bengkel kimpalan. Tukang kimpal dikehendaki mempunyai kepakaran tinggi untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi supaya pengguna berasa puas. Berdasarkan pengalaman, jenis pengguna ini tidak mempersoalkan harganya. Tidak kira kadar yang dipatenkan, asalkan dibayar dengan sewajarnya. Itulah salah satu kelebihan perkhidmatan ekonomi, termasuk perkhidmatan kimpalan. Keuntungan yang dicapai agak besar. Kuncinya: memberikan kepuasan pelanggan!

3. Membuka Bengkel Kimpalan dengan Modal Kecil

Berapakah jumlah wang modal yang mesti diperlukan untuk membuka perniagaan bengkel kimpalan? Sekitar RM 2,906.03. Butiran anggaran berikut:

Untuk sewa kawasan sebanyak RM 1,453.01/ tahun. Oleh kerana bengkel kimpalan tidak memerlukan kawasan yang baik dan lokasi yang strategik, lebih baik memilih rumah sewa yang murah selagi ia cukup besar dan saluran jalan sudah cukup untuk lulus pickup. Sebaiknya bengkel kimpalan mempunyai kawasan seluas 7 × 7 meter atau lebih. Ini kerana panjang paip besi ialah 6m. Oleh itu, sekiranya kawasan kurang daripada 6m, ia cukup menyusahkan dalam penyimpanan bahan dan proses kerja.

Beli peralatan dan peralatan bengkel: mesin kimpalan elektrik penyongsang, gerindra, pemotongan (alat pemotong besi), gerudi, pemampat (untuk lukisan) dan lain-lain kira-kira RM1,453.01.

Pengalaman pertama saya dalam membuka bengkel kimpalan pada tahun 2008 ialah saya hanya memerlukan RM 581.20 modal dari motosikal BPKB untuk membeli peralatan tersebut. Tetapi kini sudah tentu harga telah berubah.

4. Kelebihan dan Kekurangan Perniagaan Bengkel Kimpalan

Bagi kelebihan atau nilai tambah perkhidmatan kimpalan sudah dibincangkan di atas. Sudah tiba masanya untuk kita mendedahkan kelemahan jenis perniagaan ini. Ya, tidak adil jika kita hanya bercakap mengenai kelebihannya. Di mana-mana semua perkara ekonomi tidak diragukan lagi mempunyai kelemahan betul?

  • Perniagaan bengkel kimpalan mempunyai perolehan wang yang panjang. Untuk menyelesaikan pesanan untuk pagar, kanopi, pelanggan pintu logam memerlukan 3 hari hingga 1 bulan bergantung pada jumlah dan tahap kesukaran. Bagaimana untuk mengharapkan perolehan modal cepat: Meningkatkan pesanan dengan secara automatik perlu menambah pekerja (pengimpal) dan peralatan.

  • Ragu-ragu terhadap aduan daripada pelanggan jika keputusan tuntutan itu tidak selaras dengan jangkaan dan masa yang dijanjikan terlepas / tertunda jauh. Bagaimana untuk diatasi: Pastikan kualiti dan jangan menjanjikan masa terlalu awal. Sebagai contoh, dengan mengambil masa pemprosesan selama satu minggu, maka kami berjanji kepada pengguna selepas 2 minggu. Ini adalah untuk menjangkakan kelewatan pemprosesan disebabkan oleh ralat teknikal atau sebab-sebab lain.

  • Ramai pesaing. Kerana perniagaan ini sangat mudah dijalankan dan tidak memerlukan modal besar, banyak orang membuka bengkel kimpalan. Tukang kimpal yang agak pintar biasanya membuka bengkelnya sendiri. Perbaiki: Menggalakkan promosi, mengekalkan kualiti, memberi pengguna perkhidmatan yang berbeza dari pesaing. Atau ia boleh dengan cara membanting harga (tetapi kaedah ini tidak disyorkan kerana ia boleh merosakkan persaingan yang tidak sihat di pasaran yang akhirnya merosakkan perniagaan anda sendiri)

Maklumat di atas tentang peluang perniagaan perkhidmatan bengkel kimpalan yang berdasarkan pengalaman langsung berdasarkan prospek saya yang cukup menjanjikan. Keuntungan yang saya peroleh adalah cukup baik untuk memenuhi keperluan keluarga. Mungkin pembaca tidak setuju atau mempunyai pendapat lain sila kongsi dalam ruangan komen. Bagi anda yang berminat untuk pergi ke perniagaan kimpalan, semoga analisis ini berguna. Saya berharap anda semua menjadi usahawan yang berjaya baik secara material dan moral.