Perniagaan Property Bukan Hal Yang Menakutkan, Semak 8 Tips untuk Kejayaan Seterusnya

0
228

Setiap kali anda bertanya kepada orang apa perniagaan yang paling menguntungkan, jawapannya hampir pasti perniagaan hartanah. Sememangnya, kerana perniagaan hartanah mempunyai pasaran yang lumayan. Ini tentunya tidak dapat dipisahkan dari permintaan yang sentiasa meningkat setiap tahun.

Mungkin anda tertanya-tanya mengapa perniagaan hartanah boleh menjadi sangat menguntungkan. Sudah tentu ini tidak dapat dipisahkan dari keperluan asas setiap manusia, pakaian, makanan dan tempat tinggal. Tiada seorang pun di dunia ini yang tidak mahu mempunyai tempat untuk hidup. Tempat mereka berkumpul dengan orang tersayang, tempat yang dapat melindungi mereka, dan tempat di mana mereka boleh berehat selepas menjalani kehidupan seharian mereka.

Inilah yang membuat perniagaan hartanah menguntungkan walaupun harga barang terus bertambah.

Sesetengah orang teragak-agak untuk memasuki perniagaan hartanah kerana mereka takut akan jumlah modal yang diperlukan. Malah, perniagaan hartanah tidak semestinya memerlukan modal yang besar. Sudah tentu ini juga ditentukan oleh pasaran yang anda targetkan. Sekiranya sasaran anda adalah kelas menengah atas, pasti anda perlu modal besar. Tetapi jika anda tidak menargetkan kelas menengah atas, semakin kecil modal diperlukan.

Jika anda dikekang oleh modal, mungkin anda dapat meminimumkan perbelanjaan dengan bekerja dengan pemilik tanah terlebih dahulu. Oleh itu, jangan ragu untuk membuat perjanjian yang boleh mengurangkan perbelanjaan anda. Di samping itu, ramai yang teragak-agak untuk memasuki perniagaan hartanah kerana takut rugi. Perniagaan hartanah adalah salah satu daripada pasaran yang lebih selamat daripada pasaran lain. Harga yang sentiasa meningkat secara konsisten menjadikan perniagaan hartanah sangat menjanjikan.

Sebagai tambahan untuk kekal relevan di semua peringkat umur, perniagaan hartanah juga menjanjikan keuntungan yang besar dengan keuntungan modal yang tinggi. Malah, kenaikan harga hartanah boleh mencapai 20% setiap tahun. Di samping itu, masih terdapat beberapa sebab lain mengapa perniagaan hartanah begitu menguntungkan.

Pertama, harta sentiasa mengalami susut nilai. Setiap tahun harga bangunan sentiasa menyusut. Ini menjadikan cukai dibayar setiap tahun. Kedua, perniagaan hartanah boleh menjadi aliran tunai yang menguntungkan. Sebagai contoh, anda memilih untuk melabur dalam apartmen, jadi anda boleh menyewa apartmen ini untuk mendapatkan pendapatan tambahan setiap bulan. Dari sewa ini, anda juga boleh menggunakannya untuk memulangkan modal. Ketiga, perniagaan hartanah juga kurang dalam penyelenggaraan. Jadi, anda boleh mengurangkan perbelanjaan untuk perkara  yang bersifat menjaga.

Sebelum anda memutuskan untuk masuk ke dalam perniagaan hartanah, ada perkara yang perlu anda perhatikan terlebih dahulu. Tanyakan kepada diri sendiri terlebih dahulu sama ada anda mahu melabur untuk jangka panjang atau jangka pendek. Jika anda meneruskan keuntungan jangka pendek, maka apartmen adalah pilihan terbaik untuk anda. Kerana, anda boleh menyewa secara langsung atau menjualnya dengan harga yang lebih tinggi daripada harga pembelian. Tetapi jika anda memilih manfaat jangka panjang, tapak rumah adalah pilihan terbaik untuk anda.

Di Malaysia, terdapat banyak peniaga besar yang terlibat dalam sektor hartanah. Walau begitu, bagi anda yang ingin berada dalam perniagaan hartanah tidak perlu berkecil hati. Memandangkan orang Malaysia mempunyai kelas ekonomi yang berbeza, maka selalu ada cara untuk menggunakan pasar khusus tertentu. Biarkan peniaga hartanah dengan berbilion dolar dalam modal untuk bermain di pasaran. Anda boleh mengambil kesempatan daripada kelas ekonomi menengah hingga ke bawah, dan juga generasi milenium.

Perniagaan hartanah kelihatan rumit dengan semua aspek undang-undang dan perniagaan yang saling berkaitan. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak boleh belajar. Banyak contoh usahawan hartanah yang belajar semasa menjalankan perniagaan mereka. Oleh itu, perniagaan hartanah bukanlah sejenis hantu yang menakutkan bagi orang biasa. Bagi anda yang ingin cuba memulakan perniagaan hartanah, rujuk petua berikut dari Moka.

1. Tentukan jenis perniagaan hartanah

Sebelum anda memulakan semuanya, anda mesti menentukan jenis perniagaan hartanah anda terlebih dahulu. Pada masa ini terdapat banyak jenis perniagaan hartanah yang boleh anda kerjakan. Bermula dari pangsapuri, rumah, rumah kedai, dan bangunan pejabat. Setiap jenis perniagaan juga mempunyai akibatnya sendiri.

Anda juga perlu menentukan sama ada anda hanya mahu melabur modal, membeli untuk jualan semula atau beli untuk disewa. Jika anda hanya mahu melabur dalam modal, maka kerja rumah anda akan kurang. Jika anda ingin membeli untuk dijual semula, maka anda terlebih dahulu boleh membuat keputusan untuk mendapatkan keuntungan dalam jangka panjang atau jangka pendek. Sekiranya anda mahukan manfaat jangka panjang, laman web ini boleh menjadi pilihan. Tetapi untuk keuntungan jangka pendek, pangsapuri masih menjadi pilihan terbaik.

Di samping itu, terdapat juga perkara yang memerlukan perhatian. Malah, rumah tapak mempunyai sesuatu yang tidak ada di pangsapuri, iaitu tanah. Tetapi ini tidak semestinya membuat rumah tapak sentiasa ada keuntungan. Walaupun harga tanah sentiasa meningkat, masih ada beberapa faktor yang menentukannya. Salah satunya ialah lokasi tanah itu. Sekiranya terdapat pembangunan yang menjadikan lokasi tanah itu lebih strategik, maka kenaikan harga menjadi sangat penting. Tetapi jika lokasi itu jauh dari pembangunan, kenaikan harga akan menjadi kecil dan panjang.

2. Tetapkan pasaran sasaran

Sudah tentu anda tidak mahu menubuhkan perniagaan hartanah yang tidak ada pembeli? Atas sebab ini, menentukan sasaran pasaran akan sangat mempengaruhi semua keputusan anda yang akan datang. Soalan utama untuk menentukan sasaran pasaran ialah siapa pembeli anda. Apakah rumah pertama pemilik? Adakah untuk generasi milenium? Adakah untuk keluarga? Adakah ia untuk perniagaan permulaan? Atau untuk syarikat besar?

Soalan-soalan ini boleh membantu anda merumuskan pasaran sasaran lebih optimum. Dengan menjawab soalan sedemikian, produk anda juga akan lebih mudah dipasarkan. Kemungkinan kehilangan bearing juga dapat dikurangkan. Sudah tentu anda tidak mahu perniagaan hartanah anda menanggung kerugian, betul?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, untuk pasaran yang mensasarkan lelaki dan wanita yang bekerja dengan usia 35 tahun ke atas, ia mungkin telah diisi oleh ramai peniaga. Jadi, anda boleh menyasarkan milenium sebagai pasaran yang berpotensi. Untuk menargetkan milenium, tentunya memerlukan strategi khusus.

Milenium kebanyakannya dipenuhi dengan tenaga kerja baru pastinya mempunyai batasan dari segi kos. Oleh itu, anda boleh menyesuaikan spesifikasi produk yang anda tawarkan, serta skim pembayaran. Kebanyakan milenium adalah pembeli rumah pertama, jadi anda harus membuat kerjasama dari pelbagai institusi kewangan yang menyediakan pembayaran ansuran.

3. Memantau harga hartanah terbaik

Jika anda hanya mahu membeli untuk dijual, adalah penting untuk memantau harga terlebih dahulu. Pemantauan harga hartanah penting untuk menentukan sama ada pasaran benar-benar menguntungkan atau tidak. Satu perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu jika perniagaan hartanah diisi oleh peniaga, maka ia mempunyai dua makna. Pertama, bidang itu memang menguntungkan. Kedua, bidang ini mempunyai banyak pesaing.

Dalam pemantauan harga harta ini juga boleh dilakukan dalam pelbagai cara. Anda boleh menggunakan internet untuk mencari maklumat tentang harga hartanah di bidang yang anda inginkan. Anda boleh mula dengan melihat iklan di akhbar untuk mendapatkan harga purata. Anda juga boleh bertanya kepada orang-orang yang berpengalaman untuk mengetahui sifat-sifat hartanah sama ada harga naik atau turun.

Dengan memantau harga hartanah ini, anda juga boleh menentukan waktu yang paling sesuai untuk membuat pembelian dan penjualan. Anda juga boleh menentukan lokasi terbaik untuk melabur, harga hartanah bergantung pada lokasi. Lokasi yang lebih strategik, semakin tinggi harga. Maklumat ini tentunya sangat berharga kerana ia menentukan berapa banyak modal yang anda perlukan.

4. Tawarkan kepada orang yang paling dekat

Sebaik sahaja anda mempunyai rancangan yang teliti, sudah tiba masanya untuk melaksanakan rancangan itu. Salah satu langkah untuk melaksanakan adalah cuba menawarkan kepada orang yang paling dekat terlebih dahulu. Oleh itu, anda boleh menerima pendapat yang boleh membantu anda menentukan harga jualan.

Di samping menawarkan produk dan meminta pendapat, anda juga boleh bekerjasama dengan orang terdekat. Sekiranya anda dikenali mempunyai reputasi yang baik dan etika kerja, maka tidak mungkin orang terdekat adalah pasangan anda. Malah orang terdekat boleh menjadi pembiaya utama perniagaan hartanah anda. Orang yang paling dekat dengan anda bahkan boleh membantu memasarkan produk anda dengan menawarkannya kepada persekitaran sosial masing-masing.

5. Manfaatkan internet

Internet sangat berguna bagi anda yang ingin membuat perniagaan. Apa sahaja perniagaan yang anda ingin tentukan, penting untuk membiasakan diri dengan internet terlebih dahulu. Di internet, anda boleh mendapatkan maklumat berharga untuk merumuskan pelan perniagaan, serta membantu memasarkan produk anda.

Untungnya, kini terdapat banyak maklumat yang dapat anda dari internet. Anda juga boleh mengemukakan banyak maklumat di internet. Jadi, anda boleh mengiklankan perniagaan melalui internet kerana terdapat banyak laman web yang menyediakan market untuk menjual property. Dengan cara ini, anda boleh mengurangkan pelbagai kos perumahan seperti agen hartanah.

Dengan bantuan internet, sesiapa sahaja boleh menjadi ejen hartanah secara langsung. Maka adalah wajar bahawa pasaran hartanah sedikit merevolusi pasaran harta dunia. Malah, setiap hari terdapat berjuta-juta orang yang mengakses internet hanya untuk urusan harta benda. Dengan bantuan internet, anda boleh berhubung dengan berjuta-juta orang.

6. Tetapkan skim pembayaran yang digunakan

Dalam menjual produk, penting untuk memberi perhatian kepada skim bayaran yang boleh anda tawarkan kepada pengguna. Oleh itu, pengguna mempunyai kebebasan dan fleksibiliti yang cukup untuk dapat membeli produk anda. Terdapat sekurang-kurangnya tiga skim pembayaran yang biasa digunakan dalam perniagaan hartanah. Wang tunai, ansuran kepada penggerak, dan kredit kepada bank.

Dari setiap skim pembayaran, anda boleh menggunakan harga dan promosi. Sebagai contoh, dengan menetapkan diskaun sehingga 10% untuk pembeli yang membayar secara tunai. Anda boleh menetapkan had ansuran sehingga 60 kali bagi mereka yang ingin membuat pembayaran secara berperingkat.

Di samping itu, anda juga boleh menetapkan harga yang berbeza untuk pembeli pertama. Ini akan menjadi sangat baik untuk menjana buzz yang diperlukan untuk mempromosikan produk anda. Strategi ini juga dilakukan oleh hampir semua penggerak, dari besar ke kecil. Setiap penggerak juga mempunyai nama yang berlainan untuk memanggil promosi jenis ini. Satu nama yang popular ialah early bird price.

Di samping menetapkan early bird price, anda juga boleh menetapkan jualan secara gelombang, dengan setiap gelombang mempunyai harga sendiri. Sebagai contoh, anda membahagikan jualan kepada tiga gelombang. Kemudian anda bermula dengan gelombang pertama, misalnya, dengan harga jualan RM 87,100.54 dan hingga RM 203,234.59 pada gelombang ketiga. Ini juga sering dilakukan oleh penggerak.

7. Meningkatkan imej jenama anda

Selain berguna untuk penyelidikan, internet juga baik untuk pemasaran. Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada jenama perniagaan anda. Memandangkan perniagaan hartanah melibatkan jutaan wang hingga berbilion ringgit, maka perniagaan ini sangat bergantung pada kepercayaan.

Anda boleh mula memupuk kepercayaan pengguna dari permulaan dengan memperhatikan jenama anda. Kebanyakan pengguna bosan dengan penjual yang memasarkan semua jenis produk. Oleh itu, ramai pengguna melarikan diri jika mereka terus dikejar. Tetapi jika jenama anda mempunyai imej yang baik, maka pengguna sudah berminat sebelum anda membuat tawaran.

Dalam membina imej jenama yang baik pastinya tidak mudah. Usaha yang konsisten diperlukan untuk dapat menawarkan produk berkualiti. Satu cara yang boleh anda lakukan adalah over delivery. Sebagai contoh, anda menjanjikan penyerahan dalam tempoh tujuh bulan. Jadi cuba seboleh mungkin sehingga penyerahan boleh dilakukan pada masa yang awal. Mungkin ia boleh menjadi enam bulan, atau lima bulan. Tetapi tentu saja kualiti produk yang anda hantar mungkin tidak berkurang dari apa yang dijanjikan.

8. Merekrut pekerja untuk membantu anda

Lebih besar perniagaan hartanah anda, semakin mustahil untuk menjalankannya sendiri. Oleh itu, adalah penting untuk anda merekrut pekerja baru yang dapat membantu anda mengembangkan perniagaan. Sudah tentu dalam merekrut, anda perlu memberi perhatian kepada pelbagai perkara.

Anda perlu memberi perhatian kepada kecekapan dan kepakaran sesuai dengan kedudukan yang anda perlukan. Sekiranya orang yang anda ambil tidak cekap, ia hanya akan mengganggu proses perniagaan anda yang lancar. Di samping itu, anda perlu memberi perhatian kepada kesesuaian penglihatan antara pekerja dan perniagaan anda. Jika pekerja yang anda ambil tidak mempunyai visi yang sama, maka dia tidak akan dapat menjalankan tugasnya secara serius.

Tugas yang tidak diambil serius pastinya tidak menghasilkan hasil yang optimum. Memandangkan perniagaan hartanah diisi oleh banyak peniaga, hasil kerja yang kurang optimum boleh mengancam kedudukan perniagaan anda di tengah pesaing.

Jadi, bagaimana dengan anda?

Daripada tujuh point di atas, dapat dilihat bahawa perniagaan property bukanlah sesuatu yang menakutkan. Perniagaan property bukan sesuatu yang terlalu sukar. Anda hanya perlu menyediakan pelan perniagaan yang matang, dan pelaksanaan yang padat. Tidak perlu membuatnya terlalu rumit.

Sekiranya perniagaan property merasakan begitu besar bahawa anda teragak-agak untuk memulakan, sila mulakan perkara kecil terlebih dahulu. Ingatlah, dinding yang besar dan tinggi bermula dari hanya satu bata.

Jadi, jangan takut untuk bermula.