Peluang Perniagaan Kedai Basikal Yang Menjanjikan

0
399

Kami perhatikan dalam beberapa tahun lalu, pengguna basikal semakin meningkat di mana-mana. Sekarang produk basikal bukan hanya mainan kanak-kanak, ramai orang dewasa dan bahkan sekarang banyak yang menggunakannya. Pelbagai masyarakat berbasikal juga telah muncul, bermula dengan masyarakat yang anggotanya seperti bersepeda gunung, basikal perlumbaan, dan tidak kurang daripada peminat basikal antik juga memeriahkannya.

Berbasikal kini telah menjadi trend dan juga salah satu daripada hobi rakyat Malaysia, dalam bidang sukan boleh menjadikan tubuh badan yang sihat, aktiviti berbasikal juga kini semakin disyorkan untuk aktiviti harian, seperti pergi ke sekolah walaupun untuk bekerja.

Ini bertujuan supaya orang dapat lebih menghargai persekitaran mereka dengan mengurangkan penggunaan kenderaan bermotor yang menyebabkan pencemaran. Selain tubuh kita akan lebih cergas, kita turut mengambil bahagian dalam mengekalkan kualiti udara untuk menjadikannya bersih.

Buka Peluang Perniagaan Yang Menjanjikan

Dengan trend berbasikal yang semakin meningkat, permintaan untuk produk basikal akan meningkat secara automatik. Membuka perniagaan basikal adalah salah satu bidang yang lebih banyak pengguna.

Adakah anda juga berminat?

Sebenarnya, perniagaan kedai basikal ini sudah lama diketahui, seperti pada era 90-an yang popular dengan basikal jenis BMX, pada masa itu permintaan untuk basikal cukup tinggi di pasaran. Sekarang, sudah tentu permintaan untuk basikal ini semakin banyak, memandangkan semakin ramai pengguna. Malah di sejumlah trafik bandar besar, kini terdapat banyak lorong khas yang dibina untuk pengguna basikal, menunjukkan bahawa kerajaan sudah cukup menggalakkan rakyatnya menggunakan basikal.

Memulakan Perniagaan Kedai Basikal

Tidak sukar bagi kita yang akan memulakan perniagaan kedai basikal ini, sememangnya yang penting adalah kita perlu mempunyai lokasi strategik untuk dijual. Tidak perlu berada di tengah-tengah kota atau garis utama, selagi mudah dicari dan berada di tepi jalan untuk menarik pelanggan.

Kerana sasaran pengguna untuk perniagaan ini juga cukup banyak, misalnya penghuni di kompleks kediaman, di kawasan kediaman dan sebagainya. Mungkin anda dapat menggunakan halaman depan untuk bisnis kedai basikal, mensasarkan pengguna dan jiran dan masyarakat sekitar.

Lagipun, jika tempat itu dimiliki, mulakan mencari pengedar atau ejen yang menjual basikal borong. Secara amnya pengeluar jenama basikal yang besar, telah melantik wakil atau ejen untuk memasarkan produk mereka di setiap bandar, ke kedai skala.

Juga mengetahui trend jenis basikal yang kini banyak dikehendaki, kerana jenis basikal agak pelbagai, mulai dari basikal untuk kanak-kanak hingga dewasa. Jenis basikal seperti BMX, basikal roda tiga untuk kanak-kanak, basikal gunung atau MTB yang biasa digunakan di offroad atau tanah dan jalan berbatu, basikal onroad atau jalan-jalan asfalt, dan sebagainya.

Sila tahu basikal untuk orang dewasa profesional, selain terdapat pilihan yang dibuat oleh pengeluar dengan beberapa jenama seperti Polygon, United, Wimcycle dan sebagainya. Terdapat juga pilihan basikal dengan jenis yang dipasang, yang bermaksud bahawa pengguna boleh memilih mana-mana bahagian yang mereka mahu untuk membina basikal mereka sendiri. Sebagai contoh, frama, gear, tongkat, kerusi untuk tayar. Di pasaran terdapat juga komponen dari berbagai jenama, baik local maupun yang diimport.

Terakhir, untuk langkah-langkah pemasaran, selain dapat mempromosikan dengan pelanggan dan masyarakat sekitar. Kita juga boleh melakukan langkah-langkah pemasaran dalam talian, dengan membuat kedai dalam talian basikal. Kaedah ini telah banyak dilakukan dan keputusannya juga agak berkesan untuk meningkatkan jualan.