Informasi & Tips Perniagaan Ubahsuai Kereta yang Menguntungkan

0
363

Apa yang anda bayangkan apabila anda mendengar pengubahsuaian kepada kereta? Bagi saya, banyak wang secara langsung tersirat dalam fikiran saya apabila saya mendengarnya. Nah, ia semulajadi kerana untuk variasi kereta memerlukan pelbagai peralatan dan aksesori pada harga yang agak mahal.

Pada masa kini terdapat ramai orang yang terlibat dalam perniagaan variasi kereta, bermula dari cahaya seperti variasi pelekat, filem tingkap, aksesori, dan sebagainya. Dan variasi lengkap, seperti menukar cat, audio, tv, tempat duduk, lampu, GPS, dan sebagainya.

Sesungguhnya, untuk memulakan perniagaan ini memerlukan beberapa perkara yang agak sukar diperolehi oleh orang awam dalam dunia pengubahsuaian, contohnya, modal besar, kepakaran, pengetahuan, dan rangkaian perniagaan yang sangat berpengaruh dengan perkembangan perniagaan ini. Di samping itu, tempat perniagaan juga sangat mempengaruhi perkembangan perniagaan ini.

Sebenarnya perniagaan ubahsuai kereta biasanya bermula dari hobi, ramai orang suka memodifikasi kenderaan mereka, dan mereka dapat mengambil kesempatan dengan menukar hobi mereka menjadi sumber pendapatan yang menguntungkan.

Persaingan dalam perniagaan ubahsuai kereta tidak begitu ketat seperti perniagaan ubahsuai motosikal, kerana keperluan awal yang cukup besar dan pengetahuan khusus. Walau bagaimanapun, perniagaan ini mempunyai potensi keuntungan yang besar jika diuruskan dengan betul. Menurut seorang usahawan ubahsuai kereta, dalam satu hari dia hanya mengubahsuai  4-6 kereta, tetapi perolehannya  mencapai RM 45000 hingga RM 60000 dalam satu bulan.

Bagi anda yang ingin mengambil bahagian dalam perniagaan ubahsuai kereta, berikut adalah petua yang boleh saya berikan:

  • Tempat perniagaan strategik
  • Modal perniagaan yang mencukupi
  • Kepakaran mengenai pengubahsuaian kereta
  • Rangkaian perniagaan
  • Pengurusan yang baik

Petua di atas hanya tip umum untuk perniagaan ini, tetapi saya fikir setiap perniagaan mempunyai syarat di atas jika anda ingin maju dan berkembang. Perniagaan ubahsuai kereta adalah salah satu perniagaan modal besar dengan keuntungan besar.