Cara Mencari Pelanggan untuk Bengkel Kimpalan Kanopi

0
365

Petua pemasaran dan cara untuk menawarkan perkhidmatan bengkel kanopi, trellis, dan pagar kepada bakal pelanggan. Trik mudah berikut diharapkan dapat mengatasi masalah mencari dan mendapatkan pelanggan. Masalah umum yang sering dihadapi oleh pengendali bengkel kimpalan. Terutamanya yang baru dimulakan.

Sebabnya adalah kerana ia hanya berdiri. Automatik tidak mempunyai nama sehingga ia tidak dikenali oleh orang ramai. Ia adalah perkara biasa, biasa dalam mana-mana jenis perniagaan. Jadi, ia memerlukan trik pemasaran untuk bengkel kimpalan yang baik dan berkesan.

Jenis-jenis Strategi Pemasaran untuk Bengkel Kimpalan

Bagaimana cara agar pesanan semakin banyak? Apakah strategi pemasaran yang paling berkesan untuk meningkatkan perolehan jualan? Di mana bermula?

Persoalannya mungkin menyerang minda seorang usahawan weld beginner atau tukang kimpal veteran yang berhasrat membuka bengkel sendiri.

Kejayaan itu tidak dapat dicapai dengan serta-merta. Ia memerlukan proses untuk berjaya mendapatkan pesanan untuk pagar, trellis, kanopi daripada pengguna. Teringin, hari ini membuka bengkel kimpalan, dengan segera mendapat banyak pelanggan. Tetapi ternyata ia tidak begitu mudah. Ia mengambil sifat mental dalam bentuk kesabaran, ketekunan, ketabahan dan semangat yang mantap. Sudah tentu doa juga.

Terdapat banyak kaedah pemasaran dan cara untuk menarik pelanggan. Contoh:

Promosi dalam talian

  • Rakan-rakan boleh menggunakan media dalam talian ini untuk mempromosikan dan menjual perkhidmatan kimpalan.
  • Aplikasi media sosial dan chat: Facebook, Instagram, Twitter, G +, BBM, WA, Talian, Telegram dll.
  • Laman pengiklanan, forum internet dan tempat pasaran: olx, fjb kaskus, bukalapak, tokopedia, indonetwork dll.
  • Untuk laman web syarikat: blogsport, wordpress, tumblr, blogdetik (percuma) atau jika anda ingin kelihatan profesional, buat web khusus dengan domain dan hosting berbayar anda sendiri.
  • Letakkan iklan berbayar pada kata kunci google. Ini adalah yang paling berkesan kerana kita boleh menyasarkan lokasi dan kata kunci seperti yang kita mahu.

Promosi Luar Talian

  • Pasang papan tanda di hadapan bengkel tersebut
  • Letakkan sepanduk di jalan
  • Cetak dan sebarkan brosur
  • Siarkan iklan di akhbar, dsb.

Penembusan Langsung kepada Pengguna (Angkat Bola)

Ini adalah perkara utama dalam perbincangan dalam artikel ini dimana kita akan mengupas dengan teliti.

Menawarkan perkhidmatan pembinaan kanopi, pagar, trellis kepada pelanggan berpotensi dengan melawat rumah yang baru dibina / renovasi adalah alternatif pemasaran yang sangat berkesan. Terutama untuk bengkel kimpalan baru atau bengkel lama tetapi masih kurang pelanggan. Istilahnya, angkat bola.

Tetapi sila ambil perhatian. Semua strategi pemasaran mempunyai kelebihan dan kekurangan. Apakah kelebihan dan kelemahan menawarkan produk sistem pintu ke pintu? Pertimbangkan penjelasan berikut dan cara untuk mengatasinya

Manfaat sistem door to door dan petua mengenai cara menggunakannya

1. Target Sasaran

Dengan pergi terus ke tempat pemasaran. Kita boleh mencari potensi pasaran yang merupakan orang yang benar-benar memerlukan perkhidmatan yang anda tawarkan dengan sewajarnya. Ia berbeza jika anda hanya menyebarkan risalah, ia mungkin akan dibuang dengan segera tanpa membaca sama sekali. Caranya: Harus menjadi perhatian

2. Interaksi langsung dengan pengguna

Boleh bertemu dan berunding secara langsung dengan bakal pelanggan. Ini bermakna bahawa kita boleh mengeluarkan jalan mati sedemikian rupa sehingga pemilik rumah mahu memesan keperluan pagar, kanopi, trellises dan barangan kimpalan lain pada anda.

Keupayaan anda untuk mempengaruhi bakal pelanggan boleh dioptimumkan. Dengan bercakap secara langsung, risiko salah faham menjadi kecil. Anda juga boleh memberitahu bakal pelanggan kepada produk ‘derivatif’ yang mungkin diperlukan oleh pelanggan

Contohnya. Pada mulanya pengguna hanya berminat memasang pagar. Anda juga boleh menawarkan kanopi, pagar tangga, trellis, wayar berduri, pintu rolling door. Sudah tentu disertai dengan analisis dan hujah-hujah yang betul.

Sebagai contoh, dengan kata-kata atau ayat yang mematikan ini: “Nampaknya anda memerlukan trellis dalam tingkap dan dawai berduri di sekitar dinding luar. Lihat sahaja, keadaan sisi dan belakang rumah ini masih kosong. Sekiranya ia tidak diberi jaminan, tidakkah ia berbahaya? Pencuri boleh melompat dari sana, anda tahu … “

Mungkin kerana sebab dana yang terhad, mereka tidak segera memesan kepada anda. Tetapi dengan memberikan penyelesaian, anda mempunyai kesan positif di mata mereka. Dan kemungkinan besar, apabila mereka mempunyai wang, anda akan dihubungi.

3. Dapatkan Hubungan Perniagaan Baru

Jika secara kebetulan pemilik rumah tidak ada, anda dapat menjalin kerjasama dengan pemborong, foreman atau ketua kontraktor. Tawarkan komisen menarik jika mereka berjaya berurusan dengan tuan rumah ke bengkel anda. Sekiranya anda mengekalkan perhubungan yang baik dengan kontraktor, kemungkinan kerjasama jangka panjang akan berterusan.

Oleh itu, apabila bertanya kepada orang gaji pemilik rumah dan orang gaji menjawab bahawa pemilik rumah tiada, jangan terus pergi. Luangkan masa untuk bersembang dan tinggalkan kad perniagaan. Siapa tahu, mereka mahu menjadi ejen untuk menjual perkhidmatan kimpalan anda.

Kekurangan pemasaran dan petua penyelesaian masalah door to door

Ambil masa dan tenaga

Pemasaran macam ini memerlukan masa dan tenaga tambahan. Untuk pergi ke lapangan pasti memerlukan pengangkutan wang, mengambil banyak masa dan stamina. Petua bagaimana untuk mengatasinya dengan mudah. Dapatkan rehat yang cukup. Anda perlu minum ubat herba supaya tidak lembap. Yang paling penting, selalu ingat anak isteri di rumah yang memerlukan perbelanjaan hidup.

Makan Hati

Selalunya mendapat penolakan, kadang-kadang dipaksa menerima kata-kata kasar boleh membuat jurujual makan hati. Ya, itulah seni bidang pemasaran. Tetapi bukan semua orang. Ramai juga sangat mesra walaupun mereka tidak membeli perkhidmatan yang anda tawarkan.

Pembaikan: menyediakan mental. Jangan mudah tersinggung. Balas kepada sikap yang menjengkelkan pelanggan berpotensi dengan senyuman. Sekiranya tidak sopan, itu sebenarnya menjejaskan diri anda sendiri. Tidak ada masalah, masih ramai lagi yang memerlukan produk perkhidmatan anda.

Posisi Tawaran lemah

Kerana ia beginner , kedudukan tawar menawar menjadi lemah, seolah-olah anda adalah orang-orang yang memerlukan pesanan. Di samping itu, pesaing lain juga akan mempunyai atau akan menawarkan produk yang sama.

Ia berbeza jika pelanggan datang ke bengkel atau menghubungi anda.  Kedudukan tawar menawar menjadi lebih tinggi kerana mereka adalah orang yang memerlukannya terlebih dahulu. Dan untuk mencapai tahap ini, ia akan mengambil masa yang lama untuk bengkel menjadi terkenal. Itulah ketika anda tidak ‘turun gunung’ untuk mencari pelanggan, pelanggan yang akan mencari anda.

Penyelesaian: Anda tidak boleh menawarkan harga yang terlalu tinggi. Gunakan penanda aras harga umum atau di bawah. Gunakan bakat dan daya tarikan anda untuk memberikan kesan yang berbeza daripada pemasaran jualan lain. Contoh seperti yang dinyatakan di atas.

Contoh dialog perbualan apabila perkhidmatan jualan menawarkan untuk membuat pagar kanopi untuk bakal pelanggan.

Dialog dalam perbualan ini hanyalah contoh. Bergantung kepada keadaan, watak dan reaksi bakal pelanggan yang kita hadapi.

Contoh perbualan dalam tawaran yang gagal dan juga terluka
Jualan: Maaf …Calon pelanggan: Maaf, tidak menerima derma!
Jualan: (istighfar lalu pergi menangis)

Contoh dialog penawaran dengan progress yang baik
Jualan: Maafkan saya, … maaf, biarkan saya mengganggu masa untuk seketika
Calon pelanggan: Ya, apa keperluannya?

Jualan: Saya melihat rumah ini bagus, tetapi ia tidak dipasang dengan pagar. Sudah tentu rumahnya akan nampak ellegant jika mempunyai pagar. Nah, saya membawa katalog imej pelbagai model besi dan senarai pagar besi. Sila lihat dulu. Siapa tahu ada sesuatu yang betul (semasa menawarkan buku katalog)

Calon pelanggan: Boleh, tuan (semasa menerima katalog) Tetapi maaf, buat masa ini masih tiada belanjawan untuk pagar. Kemudian, jika rumah sudah siap dan ada wang yang berlebihan, maka sayan akan memesannya.

Penjual: Tiada masalah. Sila lihat dahulu. Mengenai order tu, boleh diatur. Puan simpan sahaja nama saya. Jadi bila-bila masa ia perlu, hanya hubungi.

Calon pelanggan: Ya tuan, terima kasih. Oh ya, bolehkah saya bertanya dahulu?Jualan: Sudah tentu.Calon pelanggan: Bagaimana pula dengan model pagar seperti ini?

Jualan: blah blah blah … (terangkan dengan sopan)

Sekali lagi, dialog di atas hanyalah contoh. Anda boleh mengembangkan teknik anda sendiri dengan perkataan dan gaya setiap bahasa. Intinya, kita mesti pandai membaca situasi ini. Jika pelanggan prospektif nampak mesra, ia juga boleh membuat jenaka ringan di tengah-tengah perbualan.

Berdasarkan pengalaman saya, purata peratusan kadar kejayaan mendapatkan pengguna dengan menawarkan terus kepada pengguna adalah sekitar 1 hingga 5%. Maksudnya, daripada 100 orang yang kita pergi, 1 hingga 5 orang berurusan.

Tetapi nombor itu tidak mutlak. Bergantung pada cara kita bercakap dalam prospek, keadaan pasaran, masa yang tepat dan faktor keberuntungan sangat berpengaruh.

Pada mulanya menubuhkan bengkel kimpalan kanopi di Malang, 8 tahun yang lalu, saya biasa meluangkan masa pada hari Sabtu dan Ahad. Kerana pada hari cuti seperti itu, pemilik bangunan biasanya di rumah. Pada hari kerja, mereka sibuk dengan kerja. Buat masa ini, saya minta maaf, saya tidak bermaksud menjadi sombong, saya tidak perlu pergi dari pintu ke pintu untuk mencari pengguna.

Mudah-mudahan beberapa tip mudah berguna. Untuk pemilik perniagaan bengkel kimpalan elektrik, sila tambahkan kisah pengalaman anda untuk membawa pengguna dalam ruangan komen. Siapa tahu, pengetahuan yang anda kongsi berguna untuk ramai orang.