Cara Memulakan Bisnes Dobi Dengan Modal Yang Kecil

0
450

Sesetengah orang mencuci pakaian kotor, ia telah menjadi satu aktiviti rutin yang dilakukan setiap minggu. Tetapi ada juga yang tidak mempunyai banyak masa untuk mencuci pakaian mereka. Inilah yang anda boleh ambil sebagai peluang perniagaan untuk membuka perniagaan dobi.

Perkembangan teknologi yang semakin canggih dan aktiviti masyarakat bandar semakin padat membuat mereka malas untuk melakukan kerja rumah. Mereka mahu menjimatkan masa, tenaga dan tidak mahu terganggu. Selain itu mereka juga mahu pakaian yang bersih dan wangi. Sekarang dengan perniagaan dobi semua boleh didapati dengan harga yang agak murah.

Dengan melihat keadaan di atas, anda boleh membuka perniagaan perkhidmatan dobi. Memandangkan bilangan besar orang yang ingin menggunakan perkhidmatan ini, terdapat kemungkinan bahawa pada masa akan datang perniagaan ini akan berkembang pesat. Kemudian cara membuka perniagaan perkhidmatan dobi dengan berjaya dan boleh bertahan lama.

Mulakan Perniagaan dobi

Sekiranya anda ingin membuka perniagaan dobi, modal permulaan yang diperlukan tidak terlalu besar. Anda boleh memerhati perkembangan perniagaan, jika mengalami grafik yang selalu meningkat, maka anda dapat mengembangkan perniagaan ini lebih besar lagi.

Dengan hanya satu mesin basuh dan juga sebuah bilik kecil untuk pelanggan menerima atau menyerahkan pakaian yang mereka mahu mencuci, perniagaan ini sebenarnya boleh dijalankan.

Beberapa Perkara Yang Harus Disiapkan Sebelum Membuka Perniagaan Dobi

Untuk menjalankan perniagaan ini agar berjalan lancar, anda mesti mempunyai pengetahuan tentang jenis kain, jenis warna dll. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum membuka perniagaan dobi.

  • Anda mesti tahu cara mencuci pakaian dengan betul. Ketahui pelbagai jenis kain, serta bagaimana untuk mencuci dan mengeringkannya dengan betul.
  • Kenali jenis kotoran yang melekat pada pakaian anda, gunakan sabun pembersih yang betul supaya anda dapat membersihkan kotoran tanpa merosakkan warna kain tersebut.
  • Gunakan peralatan yang sepadan dengan saiz perniagaan yang anda jalankan. Sekiranya anda baru memulakan perniagaan perkhidmatan dobi, anda hanya perlu menggunakan peralatan minimal, yang paling penting ialah pakaian menjadi bersih dan kemas.
  • Kirakan berapa banyak pekerja diperlukan untuk membuka perniagaan ini. Menggunakan pekerja secara berkesan akan membantu anda menjimatkan kos operasi.
  • Sediakan kos operasi untuk tiga bulan akan datang. Hitung kos operasi seperti membayar elektrik, menyewa tempat perniagaan, kos membeli detergen dan air mesti dikira dengan betul.

Halangan Dalam Menjalankan Perniagaan Perkhidmatan Dobi

Setiap menjalankan perniagaan, rintangan dan halangan boleh datang pada bila-bila masa. Berikut adalah beberapa halangan yang biasanya menjejaskan perniagaan perkhidmatan dobi.

  • Ramai pesaing membuka perniagaan yang sama. Persaingan dalam perniagaan adalah satu perkara yang biasa, oleh itu mengekalkan hubungan baik dengan pelanggan mesti dikekalkan. Memberi perkhidmatan yang baik supaya pelanggan berpuas hati dan ingin dating lagi.
  • Pelanggan biasanya meminta masa pemprosesan yang cepat. Oleh itu, jika dalam keadaan yang ramai, anda perlu menetapkan masa supaya tidak mengganggu perkhidmatan pelanggan.
  • Komuniti yang sudah mempunyai mesin basuh sendiri, sehingga mengurangkan pelanggan potensi anda.

Strategi Menjalankan Perniagaan Perkhidmatan Dobi

Pilih Lokasi yang Tepat

Untuk menjalankan sebarang perniagaan, lokasi adalah salah satu faktor yang paling penting dalam pemasaran. Begitu juga perniagaan dobi, memilih lokasi yang baik akan menentukan perniagaan anda ramai pelanggan atau tidak. Untuk perniagaan perkhidmatan dobi, pilih lokasi yang berdekatan dengan sekolah, kampus atau rumah sewa. Ini kerana biasanya orang yang tinggal di lokasi tersebut tidak mempunyai banyak masa untuk melakukan aktiviti pencucian, oleh itu mereka biasanya lebih suka menggunakan perkhidmatan dobi.

Laraskan Harga

Sebelum membuka perniagaan, idea yang baik adalah melakukan penyelidikan untuk mengetahui harga pasaran untuk perniagaan perkhidmatan ini. Anda boleh lihat harga yang ditawarkan oleh pesaing. Buat harga yang sesuai dengan perkhidmatan yang anda berikan kepada pelanggan. Pada asasnya, pelanggan tidak akan membantah membayar lebih sedikit jika mereka berpuas hati dengan perkhidmatan yang anda berikan.

Beri Perkhidmatan Tambahan

Jika sudah ada banyak orang yang membuka perniagaan yang sama, anda mesti mempunyai faktor yang membezakan dari yang lain. Memberi perkhidmatan tambahan seperti memberikan pilihan minyak wangi, anti-kedut, perkhidmatan ulang-alik.

Selain itu, dalam perniagaan perkhidmatan dobi, ketepatan waktu adalah perkara mutlak yang anda simpan. Jangan biarkan pelanggan anda kecewa kerana pakaian yang dicuci tidak selesai pada masanya. Jadikan pelanggan anda suka supaya mereka tidak berpindah ke pesaing.

Kualiti

Ketahui teknik pembasuhan agar pakaian tidak kusam dan kotor. Ini penting jika hasil dobi itu baik, bersih dan wangi, pelanggan akan kembali ke tempat anda.

Merekrut Pekerja yang Betul

Merekrut pekerja yang sesuai dengan bidang yang akan dikerjakan. Pisahkan kakitangan pentadbiran dan jabatan cuci sehingga masa kerja mereka boleh menjadi berkesan. Untuk pekerja tambahan adalah perlu jika perniagaan perkhidmatan dobi anda telah berkembang. Manakala perniagaan yang baru bermula, mungkin semua pekerjaan dapat ditangani oleh satu orang.