Bitcoin, Era Baru Perniagaan Real Estate

0
327

Pada bulan Mac 1637, terdapat gelembung ekonomi buat kali pertama. Ramai penganalisis pasaran mencetuskan idea bitcoin untuk kali pertama. Nir Kaissar, seorang wartawan di Bloomberg Gadfly, berkata bahawa bitcoin dapat mengatasi gelembung ekonomi kerana ia adalah item baru, sulit, dan nilainya sesuai dengan apa yang dibeli oleh pembeli.

Baru-baru ini sebuah rumah di Metro Vancouver telah mengejutkan dunia kerana ia termasuk dalam senarai barang-barang yang boleh dibeli dengan bitcoin. Iklan tersebut muncul di laman sesawang Craigslist Vancouver dan Hong Kong. Rumah ini dijual untuk 2,099 bitcoin atau RM 20,712,088.06. Rupa-rupanya, rumah bukan satu-satunya harta yang boleh dibeli dengan bitcoin. Terdapat juga sebidang tanah 2,000 meter persegi untuk dijual di Manila Selatan, Filipina, yang dijual di bitcoin dan iklan hartanah diterbitkan oleh Daniel Andrei Garcia pada senarai Lamudi. Di Thailand, dengan 755 BTC, anda juga boleh mendapatkan vila mewah.

Walau demikian, pemilik rumah mesti berhati-hati. Mereka mesti tetap waspada dengan semua bentuk mod jenayah walaupun bitcoin tidak boleh diterima dari organisasi pengganas, negara yang disetujui atau dari sesiapa yang terlibat dengan pelanggaran serius.

Pengarah Urusan Lamudi Indonesia, Mart Polman berkata, orang ramai menggunakan portal hartanah dalam talian yang dipercayai dan telus apabila membeli atau menjual harta benda.

Sesungguhnya pembeli luar negara menggunakan BTC (bitcoin) dalam usaha untuk menyeberangi sempadan asing dari negara masing-masing. Sebagai contoh, pelabur China tidak boleh pergi ke luar negara dengan lebih daripada RM 207,120.88. Dengan bitcoin, mereka boleh membuat urus niaga dalam hanya satu klik. Financial Times melaporkan bahawa 98% transaksi bitcoin baru-baru ini datang dari China.

Di samping itu, ada kemungkinan rumah yang ditawarkan untuk RM 414,241.76 boleh dibeli dalam bitcoin. Sifat mata wang tanpa nama menjadikan bitcoin tidak ada pemeriksaan kredit. Bitcoin tidak mempunyai insurans jadi jika sesuatu yang buruk berlaku, anda tidak menuntut apa-apa. Itulah sebabnya mengapa pasaran gelap dan penipuan sering menggunakan bitcoin dalam setiap transaksi.

Bitcoin kini memasuki peringkat pengesahan sebagai mata wang. Jalan yang akan dilalui masih panjang dan berliku, tetapi bersama dengan banyak penjual yang menerima bitcoin, mata wang baru ini akan semakin diserap dan mengubah cara menjual atau membeli hartanah.