9 Cara Memulakan Perniagaan Property dari Sifar Tanpa Modal

0
408

Perniagaan harta tidak semestinya memerlukan modal besar, bahkan perniagaan ini dapat dilakukan tanpa modal. Modal yang paling penting untuk memulakan perniagaan harta adalah kemahiran berkomunikasi. Semua orang sudah pasti diberi kemampuan untuk bercakap sejak lahir, sudah tentu ini bukan masalah besar bagi anda yang ingin memulakan perniagaan harta. Berikut ialah ringkasan 9 cara untuk memulakan perniagaan property dari sifar tanpa modal yang mungkin anda boleh cuba.

1. Bermula dari Sifar

Apabila anda melompat terus dari sifar, anda sebenarnya mempunyai lebih banyak kepakaran berbanding peniaga lain yang meneruskan perniagaan bermula dari peringkat pertengahan. Anda akan belajar bagaimana untuk mengatasi setiap kegagalan dan tentunya apabila anda berjaya, perasaan kepuasan tidak dapat ditandingi. Jadi sesiapa yang mengatakan bahawa perniagaan bermula dari sifar adalah sukar, anda perlu membuktikan kepada mereka bahawa ia tidak selalu seperti itu.

2. Rajin Melihat Iklan

Pada masa ini terdapat banyak media yang mengandungi iklan hartanah. Sumber juga berbeza, dari internet, surat khabar dan papan iklan di jalan raya. Anda juga boleh memasarkan harta yang dijual kepada saudara-mara atau orang yang memerlukan. Apabila menetapkan harga, naikkan harga sedikit supaya jika anda menjual, anda mendapat keuntungan.

3. Bermula dari Sekitar Anda

Sekitar anda mesti ada ramai orang yang ingin membeli sebuah rumah atau menjualnya, anda boleh memerhatikan dan bergabung apabila ada yang bercakap tentang ini. Dapatkan maklumat lanjut tentang rumah seperti apa yang anda cari dan di mana ia berada. Apabila anda baru memulakan perniagaan, anda boleh belajar bagaimana untuk menjalankan perniagaan ini. Lagipun, tidak ada perjanjian bahawa anda perlu mencari rumah sehingga anda boleh. Jadi perniagaan ini bersifat nothing to lose. Tetapi anda juga perlu rajin dan fokus untuk mencari hartanah sehingga hasilnya tidak sia-sia.

4. Mencari Bakal Penjual

Apabila anda telah berbincang dengan bakal pembeli, maka tugas seterusnya adalah mencari bakal penjual. Untuk mencari property untuk dijual, anda mesti pergi ke lokasi perumahan dan pameran property yang diadakan di kawasan terdekat. Lokasi property akan menentukan harga dan minat, carilah maklumat secepat mungkin supaya prospek pembeli juga mempunyai gambaran yang memuaskan tentang pilihan rumah yang sedia ada.

5. Menawarkan kerjasama

Apabila anda berjumpa penjual, mulakan menawarkan kerjasama. Adalah baik untuk menulis kolaborasi di atas kertas supaya lebih jelas dan tidak membahayakan mana-mana pihak. Tanya juga butiran rumah yang dijual, seperti kawasan, lantai, harga, keadaan sekitar, dan kaedah pembayaran yang diinginkan bersama dengan komisen yang akan anda peroleh jika anda berjaya menjual rumah tersebut.

Selepas mendapat kerjasama, tugas anda adalah untuk mencari pembeli yang betul. Di sinilah kemahiran pemasaran anda diperlukan. Anda mesti faham bagaimana untuk meyakinkan bakal pembeli. Ia juga harus diketahui, jangan terlalu memandang fakta tentang keadaan hartanah kerana itu bermakna anda sudah tidak jujur ​​dalam menjalankan perniagaan. Sekiranya ditangkap berbohong, kemungkinan mereka tidak mahu menggunakan perkhidmatan anda lagi.

Dari segi harga, jangan menaikkan harga terlalu tinggi kerana bakal pembeli akan lari. Penjual biasanya menyediakan syarat komisen yang akan anda terima jika anda berjaya menjual rumah mereka. Oleh itu, perjanjian tertulis mestilah mengenai peratusan komisen yang diberikan dan bukan menaikkan harga rumah yang terlalu tinggi.

6. Mewujudkan Laman Web untuk Promosi

Pada masa ini, teknik promosi dengan pemasaran sifar menggunakan media dalam talian. Anda boleh berkongsi maklumat melalui Facebook atau Twitter. Cara lain adalah dengan membuat laman web percuma di blogger.com atau wordpress.com. Laman web ini kemudiannya boleh menyatukan pembeli dan penjual. Tetapi semua kenalan mesti melalui anda. Jadi, jangan berikan maklumat pembeli atau penjual di laman web. Pemasaran dalam talian akan mengembangkan rangkaian anda supaya pembeli dari luar dapat melihat harta yang anda tawarkan. Pastikan anda meletakkan gambar rumah sebenar dan lengkap.

7. Buat Jenama Perniagaan

Apabila perniagaan bermula dengan lancar, anda boleh membuat jenama perniagaan anda sendiri untuk menjadi lebih profesional. Cari nama yang mudah diingat dan pastikan anda telah mendaftarkan nama secara sah supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku. Pembeli dan penjual akan lebih yakin dengan perkhidmatan yang sudah mempunyai nama dan terbukti memberi manfaat kepada mereka. Pada peringkat ini, mendaftarkan jenama perniagaan memerlukan bayaran. Jika belanjawan anda terhad, anda boleh meminjamnya dahulu dengan saudara-mara atau bank dan komited untuk mengembalikannya tepat pada waktunya.

8. Ketepikan keuntungan

Setiap kali anda membuat keuntungan dari komisen, pastikan anda mengetepikan sebahagian pendapatan tersebut untuk menyimpan dan mengembangkan perniagaan anda kemudian. Anda juga boleh mengetepikan lagi untuk amal. Dengan berkongsi rezeki, pasti rezeki anda akan dimudahkan oleh Tuhan.

9. Merekrut Pekerja

Apabila perniagaan semakin besar, anda tidak mungkin mencari bakal pembeli dan penjual yang berpotensi. Anda memerlukan bantuan daripada orang lain atau mungkin rakan sekerja untuk bekerjasama dan meningkatkan perniagaan. Pada peringkat ini, anda mempunyai banyak pengalaman kerana anda telah berada di dalam perniagaan property bermula dari sifar. Ini adalah masa yang tepat untuk mengembangkan perniagaan anda dan meminimumkan kemungkinan kegagalan. Jika modal telah dikumpulkan, tidak ada yang salah dengan mencari kakitangan yang boleh menjaga semua keperluan pentadbiran dan memasarkan property yang masuk ke dalam penyenaraian anda.

Mencapai Kejayaan Dengan Perniagaan Harta

Ini adalah perkara penting untuk memulakan perniagaan property dari sifar tanpa modal. Beberapa kaedah di atas boleh dilakukan tanpa menggunakan modal yang besar. Perlu diingat, lokasi kejayaan sebenar adalah perjalanan menuju kejayaan. Kejayaan segera tidak akan bertahan lama. Tetapi kejayaan yang bermula dengan kegagalan akan membentuk watak anda sebagai ahli perniagaan supaya tidak melepaskan diri dengan mudah. Mudah-mudahan petua ini berguna bagi anda yang memulakan perniagaan property.