8 Cara Memulakan Perniagaan Burger Agar Laku Keras

0
339

Satu jenis perniagaan yang mempunyai banyak penggemar ialah perniagaan burger. Selain memiliki banyak penggemar, harga rendah menjadikan perniagaan burger sebagai perniagaan yang mempunyai prospek yang cerah. Kemudian bagaimana anda memulakan perniagaan burger?

Burger adalah satu jenis makanan untuk satu juta orang. Walaupun tidak berasal dari negara ini, burger kekal sebagai salah satu hidangan masakan terbaik ketika berkumpul dengan kawan atau keluarga. Itulah sebabnya burger, termasuk perniagaan kuliner, agak menarik untuk dijalankan. Tetapi walaupun seperti itu, perniagaan burger  jarang ada. Salah satu sebabnya ialah sedikit pengetahuan tentang cara memulakan perniagaan burger. Tetapi jika anda berminat mencuba perniagaan burger sebagai perniagaan sampingan anda, anda tidak perlu risau tentang bagaimana memulakan perniagaan burger ini. Berikut adalah beberapa cara untuk memulakan perniagaan burger yang boleh dijadikan panduan:

Menentukan Pasaran Sasaran

Cara pertama untuk memulakan perniagaan burger adalah untuk menentukan pasaran sasaran. Sebenarnya bukan sahaja perniagaan burger, menentukan pasaran sasaran adalah titik paling asas bagaimana memulakan perniagaan kuliner atau bukan kuliner. Ini berlaku kerana dari menentukan pasaran sasaran, anda boleh menentukan harga dan jenis perkhidmatan yang boleh anda gunakan seterusnya.

Secara umum, perniagaan burger biasanya dijalankan oleh perkhidmatan di:

  • Secara langsung

Perkhidmatan langsung adalah jenis perkhidmatan di mana anda akan berjumpa dengan pelanggan anda. Kaedah ini sangat berkesan bagi anda yang ingin mengetahui pelanggan anda lebih lanjut. Tetapi, salah satu kelemahan perkhidmatan ini adalah barisan yang panjang sehingga perkhidmatan semakin lambat.

  • Penghantaran

Perkhidmatan kedua ialah Penghantaran. Penghantaran adalah salah satu sistem perkhidmatan yang digunakan untuk menjangkau pelanggan yang agak jauh. Dengan sistem ini, pelanggan tidak perlu lagi beratur dan juga datang ke kedai burger anda / kiosk. Mereka hanya memanggil untuk memesan burger dan anda menghantar burger kepada mereka. Walaupun ia berkesan kerana ia dapat menjangkau pelanggan yang jauh, keadaan jalan raya dan cuaca adalah cabaran untuk sistem ini, jadi tidak lazim pesanan lewat tiba di destinasi.

Pilih Tempat

Selepas menentukan sasaran pasaran, langkah seterusnya ialah menentukan tempat. Bukan sahaja perniagaan burger, malah satu cara untuk memulakan perniagaan juga perlu menentukan tempat yang sesuai supaya perniagaan berjalan lancar. Cara menentukan tempat berdasarkan siapa sasaran anda. Jika pasaran sasaran anda adalah pelajar sekolah, maka cari tempat perniagaan yang berdekatan dengan sekolah. Begitu juga jika pasaran sasaran anda adalah pekerja yang mengharuskan anda membuka perniagaan burger ini di tempat yang berdekatan dengan area kerja mereka.

Cabaran dalam menentukan tempat adalah harga. Ini adalah faktor yang selalu menjadi halangan bagi usahawan kerana biasanya harga yang ditawarkan oleh pemilik tempat terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, jika kedudukan perniagaan anda sudah hampir atau mudah dijangkau oleh pasaran sasaran anda, harga sewa tidak seharusnya menjadi halangan bagi anda kerana apa yang anda akan dapat pasti akan lebih besar daripada harga sewa.

Pengubahsuaian produk

Pengubahsuaian produk adalah petua pasti jika anda ingin memulakan perniagaan burger. Apa yang perlu anda lakukan ialah memberi perhatian kepada produk burger pesaing atau usaha pesaing untuk diubahsuai. Inilah yang jarang dilakukan sehingga orang selalu menganggap bahawa di mana sahaja perniagaan burger, adalah produk yang sama. Walaupun anda mengubahnya sedikit mungkin ia akan menjadi trend pasaran terkini.

Satu pengubahsuaian yang boleh anda lakukan mungkin menggantikan daging burger menjadi ikan. Seperti yang kita tahu, burger adalah sinonim dengan daging lembu dan vegetarian tidak dapat menikmati burger. Tetapi jika anda mengubah daging sedikit ke dalam daging ikan, pastinya ini akan menjadi berita baik untuk komuniti vegetarian kerana mereka akhirnya dapat merasakan burger seperti itu. Bukan sahaja perniagaan burger, pengubahsuaian ini juga termasuk perniagaan kek di rumah untuk masa yang lama sehingga pelanggan mereka tidak bosan dan perniagaan terus berjalan.

Promosi

Promosi adalah salah satu yang paling dicari oleh masyarakat. Jadi, jika anda ingin memperkenalkan perniagaan burger anda kepada orang ramai, promosi adalah cara yang betul. Satu jenis promo yang paling menarik pengguna adalah dengan melakukan Bundling Produk.

Apakah Bundling Produk? Ringkasnya, Bundling Produk adalah pakej produk. Untuk meningkatkan jualan produk, produk yang anda ada dikelompokkan ke dalam beberapa pakej. Oleh itu, pelanggan anda hanya perlu membayar satu pakej untuk mendapatkan dua atau tiga produk. Penggabungan produk biasanya melibatkan produk terkenal yang diketahui umum. Contohnya pengguna yang membeli burger, anda akan mendapat produk minuman berjenama secara percuma.

Tentukan Nama

Perniagaan kuliner termasuk perniagaan yang kaya dengan idea kreatif untuk menarik pelanggan. Sebut nama seperti ‘Mackerel Chirping’ atau ok Piscok Luber. ‘Pelanggan yang ingin tahu mengenai produk itu pasti akan cuba membeli untuk menghilangkan rasa ingin tahu mereka dan anda juga boleh menggunakan kaedah itu untuk perniagaan burger anda.

Walaupun begitu, anda tidak boleh memberi nama tanpa menerangkan produk anda. Nama yang tidak menggambarkan produk pasti akan membuat pelanggan kecewa kerana ternyata produk yang mereka inginkan tidak sepadan dengan harapan mereka. Sebagai contoh, Piscok Luber menggambarkan bahawa produk Piscok mereka dipenuhi dengan coklat sehingga penuh sehingga coklat melimpah sehingga piscok keluar. Jadi, cara seterusnya untuk memulakan perniagaan burger adalah menentukan nama untuk menarik minat pelanggan.

Kerjasama dengan Komuniti

Cara seterusnya untuk memulakan perniagaan burger adalah bekerjasama dengan masyarakat sekitar anda. Begitu juga, untuk memulakan perniagaan pakaian dengan modal kecil, bekerjasama dengan masyarakat dapat membuat nama produk anda lebih cepat diketahui oleh masyarakat. Sebagai contoh, salah satu kolaborasi yang dapat anda buat dengan masyarakat adalah membuat kegiatan bersama.

Mengiklankan Melalui Media Sosial

Media sosial adalah cara terpantas untuk memperkenalkan produk anda kepada komuniti yang lebih luas. Selain itu, Malaysia adalah satu negara di mana pengguna media sosial agak aktif. Dengan cara yang betul, produk anda akan menjadi tajuk trending dan akan menjadi topik perbualan bagi ramai orang.

Buat Iklan Unik

Pengiklanan adalah salah satu hujung tombak perniagaan. Tidak dapat dinafikan bahawa iklan yang menarik dapat menarik pelanggan dengan cepat. Iklan yang menarik ini juga diterapkan dalam cara memulakan perniagaan garam beryodium sehingga jualan mereka terus meningkat setiap hari.

Beberapa perkara yang mesti dimiliki oleh iklan yang unik dan menarik mesti wujud dalam iklan produk anda ialah:

  • Jujur dan objektif,
  • Pemilihan perkataan yang menarik, sopan, dan logik,
  • Mudah difahami,
  • Tidak menyinggung perasaan orang / pihak lain, dan
  • Mampu menarik perhatian ramai orang

Kebersihan dan kekemasan

Sama seperti cara memulakan perniagaan nugget sayuran, kebersihan dan kekemasan adalah perkara terpenting yang mesti dimiliki oleh perniagaan anda. Ia tidak boleh dinafikan bahawa kebersihan dan kekemasan telah menjadi tarikan utama perniagaan. Malah, walaupun produk yang dijual mempunyai harga yang cukup tinggi, tetapi pelanggan terus datang kerana tempat itu bersih dan kemas. Dan walaupun produk yang dijual mempunyai harga murah dan lazat tetapi mereka tidak bersih dan tidak kemas, pelanggan akan sedikit datang. Jadi, jika anda ingin memulakan perniagaan burger, kebersihan dan kekemasan tempat adalah perkara yang perlu anda perhatikan.

Itulah cara memulakan perniagaan burger yang anda boleh cuba untuk perniagaan burger anda. Mudah-mudahan berguna dan semoga berjaya.