7 Prinsip Donald Trump yang menjadikan dia seorang King of Property

0
319

Donald Trump adalah satu-satunya presiden Amerika Syarikat yang berasal dari kalangan perniagaan. Trump juga merupakan Presiden AS terkaya dalam sejarah. Pada tahun 2015, dilaporkan oleh Bloomberg Billionaire Index, jumlah kekayaannya mencapai RM 11.02 trilion.

Kemahirannya dalam menjalankan perniagaan, terutamanya dalam sektor hartanah tidak boleh dipisahkan dari peranan bapanya, Fred Trump, pakar dalam pembangunan dan pemasaran di Real Estate, New York. Trump mengikut jejak langkah ayahnya dan meraih kejayaan sebagai ahli perniagaan.

Dia mendapat julukan King of Property kerana begitu banyak sifat perniagaan yang dia jalankan. Bermula dari satu perniagaan hartanah mewah di Virginia, Illinois, Florida, New Jersey, Nevada, California, New York, Connecticut, ke Hawaii. Di luar AS, terdapat juga hartanah di Kanada, Turki, Panama, Korea Selatan, Filipina, India dan Uruguay. Terdapat juga hotel di pelbagai lokasi di dunia.

Pelaburan perniagaan atau hartanah tidak menawarkan faedah jangka panjang yang menarik. Untuk mendapatkan keuntungan, pemilik juga tidak perlu menjual harta miliknya supaya asetnya tidak berkurangan. Harta dianggap sebagai pelaburan yang kukuh kerana keuntungan boleh didapati dari banyak pihak. Bermula dari kenaikan harga kepada pendapatan aliran tunai.

Peluang pasaran juga cukup menjanjikan. Seperti tempat tinggal yang pasti diperlukan oleh sesiapa sahaja pada bila-bila masa atau harta yang disewa sebagai tempat perniagaan. Walau demikian, tidak semua orang boleh menjalani perniagaan ini. Bagi pemilik modal besar, ia mungkin tidak terlalu penting. Tetapi bagi beginner, perniagaan ini mungkin kelihatan sukar untuk dijalankan kerana nilai asetnya agak tinggi.

Anggapan bahawa pelaburan hartanah memerlukan modal besar yang membuat niat pelabur disekat. Walaupun ini tidak sepenuhnya benar. Malah, beberapa penggerak hartanah yang berjaya menjalankan perniagaan mereka dengan modal kurang dari RM 29,033.51. Selagi anda mempunyai pelanggan dan mengoptimumkan perkhidmatan yang disediakan, perniagaan dapat dicapai dengan lancar.

Di samping itu, penting untuk diingat bahawa perniagaan hartanah melibatkan banyak sektor perniagaan yang lain. Dari sektor formal seperti kakitangan agensi juga sektor non formal seperti pekerja dan penduduk setempat. Jangan lupa tentang sektor profesional seperti perunding, arkitek, broker, dan sebagainya.

Sekarang, sebagai langkah pertama, kita boleh mula meniru kejayaan Trump. Berikut adalah 7 prinsip Trump dalam perniagaan hartanah yang anda boleh mencontohi.

1. Mempunyai mentor

Trump memulakan perniagaannya di bawah bimbingan ayahnya, Fred Trump. Sebagai mentor, Fred Trump berjaya membuat Donald Trump mengurus berjuta-juta dolar sejak dia berada di kolej. Cari dan miliki seorang mentor yang berpengalaman yang boleh menjadi tempat untuk berbincang dan berunding. Ketahui perjalanan kejayaan mentor untuk menjangka kesilapan yang mungkin anda buat dalam perniagaan hartanah.

2. Bersedia dengan kemungkinan buruk

Perniagaan ini mungkin akan menemui banyak cabaran dan halangan. Oleh itu, bersiaplah untuk menghadapinya, bahkan untuk perkara yang terburuk. Menyediakan cara untuk melakukan sesuatu yang boleh menjangkakan atau menghapuskan kemungkinan buruk ini. Sebagai contoh, untuk mengelakkan kerugian maksimum, anda boleh mempelbagaikan atau menyebarkan pelaburan dalam pelbagai bentuk aset. Anda juga tidak harus meminjam terlalu banyak untuk melabur supaya kerugian tidak berganda – kerana anda perlu membayar hutang – apabila perkara-perkara yang berlaku tidak dijangka.

3. Pilih kesepakatan terbaik

Banyak yang mengatakan kunci kepada pelaburan hartanah adalah lokasi. Betul, tetapi itu tidak bermakna lokasi itu adalah penentu kejayaan perniagaan 100 peratus. Menurut Trump, kita memerlukan kesepakatan yang lebih baik daripada lokasi yang baik. Cari pasaran atau kawasan yang menawarkan tawaran terbaik walaupun sektor ini sering diabaikan oleh pelabur lain. Trump juga mempelbagaikan berdasarkan geografi untuk meningkatkan keuntungan. Itu sebabnya perniagaan hartanah tersebar di banyak wilayah dan negara.

4. Berani mengambil risiko

“I aim very high, and then I just keep pushing and pushing to get what I’m after. Sometimes I settle for less than I sought, but in most cases I still end up with what I want.” Donald Trump.

Trump mempunyai cita-cita yang kuat untuk melabur. Untuk itu, beliau sentiasa mempunyai persiapan yang teliti dengan membuat sasaran dan rancangan perniagaan yang akan dilaksanakan. Dengan cara ini, keberanian untuk mengambil risiko menjadi lebih tinggi. Pastikan anda juga tahu apa yang anda ingin capai melalui pelaburan hartanah yang anda lakukan.

5. Bekerja keras dan tidak pernah berputus asa

Untuk membuat semua perniagaannya lancar, Trump bekerja keras hampir tujuh hari seminggu dengan kerja minimum 10 jam sehari. Dia mendakwa hanya tidur empat jam sehari untuk mengendalikan semua urusannya dengan betul.

Sebaliknya, Trump bukan orang yang mudah menyerah. Sebagai contoh, perniagaan harta tanah New Yorknya telah selesai selepas bertahun-tahun. Pada masa itu, dia juga mengalami banyak penolakan tetapi untuknya perkataan “tidak” dari satu orang membawa dia lebih dekat dengan perkataan “ya” dari orang lain.

6. Belajarlah untuk melihat peluang

Bermula dalam perniagaan, Trump tidak membeli hartanah dengan segera. Sebaliknya, dia sebenarnya membeli sebuah hotel usang di pusat bandar Manhattan pada tahun 1976. Dengan cara itu dia mendapat tawaran yang lebih baik. Beliau merunding pengurangan cukai dan mengubahnya menjadi sebuah hartanah mewah, The Grand Hyatt New York. Apabila melabur, anda perlu melihat peluang apa yang boleh diwujudkan walaupun keadaan hartanah tidak menjanjikan.

7. Membina jenama yang kukuh

Trump Towers di India adalah satu contoh. Penggunaan nama Trump dalam beberapa perniagaan yang diasaskannya menjadikan jenamanya lebih kuat dan lebih dipercayai. Laporan dari Racked.com, Trump memulakan pelesenan namanya pada tahun 2004. Pada tahun 2009, beliau memperoleh sekitar RM 871,005,398 hanya dari royalti jenama Trump.

Pada tahun 2015, pemegang lesen membayar sehingga RM 140,84 bilion setahun untuk menggunakan nama Trump dalam produk mereka. Sayangnya selepas menjadi presiden, beberapa syarikat tidak lagi berminat menggunakan namanya sebagai jenama. Walaupun begitu, anda boleh cuba memperkuat strategi jenama anda dalam perniagaan hartanah anda.

Itulah satu siri petua mengenai kejayaan pelaburan hartanah gaya Trump. Trump juga berkongsi tips kejayaannya dalam satu siri buku-bukunya seperti “Think Big: Make It Happen in Business and Life” (2008), “Why We Want You To Be Rich” (2006), Trump 101 (2006), “Trump: The Art of the Deal” (1987), dan banyak lagi.

Suka tidak suka, Trump adalah seorang ahli perniagaan yang boleh dipercayai. Sebelum menjadi presiden, kejayaannya sebagai usahawan telah melonjakkan namanya terlebih dahulu. Oleh itu, tidak ada mudarat dalam mempelajari bagaimana perniaga hartanah meniru kejayaan yang telah dicapainya.

Apa pendapat anda?