7 Cara Memulakan Perniagaan Aksesori dengan Laku dan Berjaya

0
421

Perniagaan aksesori adalah satu jenis perniagaan yang cukup banyak peminat. Di samping itu, cara untuk memulakan perniagaan aksesori sangat mudah, perniagaan aksesori adalah perniagaan yang mempunyai banyak peminat. Kelebihan ini menjadikan perniagaan aksesori menjadi perniagaan rumah dengan modal kecil yang menguntungkan.

Walaupun agak menguntungkan, sebenarnya tidak terlalu banyak orang yang menganggap perniagaan aksesori sebagai jenis perniagaan yang menguntungkan. Salah satunya adalah kerana untuk memulakan, perniagaan aksesori memerlukan pelbagai jenis produk sehingga pelanggan mempunyai banyak pilihan sebelum membeli. Tetapi, perniagaan ini adalah sejenis perniagaan yang mempunyai prospek yang cukup terang dengan perputaran modal yang cepat. Dan jika anda ingin memulakan perniagaan ini, berikut adalah cara untuk memulakan perniagaan aksesori yang harus anda cuba:

Sasarkan Target Pengguna

Cara pertama untuk memulakan perniagaan aksesori adalah menargetkan pengguna. Ini adalah perkara yang paling asas yang anda mesti lakukan sebelum memulakan perniagaan. Kerana dengan memilikinya, perniagaan anda akan ada masa depan dan anda boleh menentukan strategi lain selepas itu.

Salah satu sebab perniagaan selalu gagal adalah kerana pengguna sasaran yang tidak jelas. Dengan memiliki pengguna sasaran, pada akhirnya anda akan mengetahui sifat pelanggan sehingga anda tahu apa yang hendak dijual, di mana dan pada harga apa.

Keluarkan Variasi Produk

Cara seterusnya yang ialah hasilkan pelbagai produk. Bagi usahawan aksesori, peningkatan pelbagai produk menandakan modal yang besar. Tetapi ia tidak dipakai oleh semua usahawan aksesori. Kerana, jika anda mempunyai pelanggan sasaran yang jelas, anda akan mengetahui produk apa yang paling dicari oleh mereka. Oleh itu, pengguna sasaran adalah perkara asas yang harus anda miliki jika anda tidak mahu membelanjakan modal besar .

Buka Perkhidmatan Perundingan

Inilah cara memulakan perniagaan aksesori lain yang boleh anda cuba. Iaitu dengan membuka perkhidmatan perundingan. Biasanya kaedah ini dijalankan oleh usahawan butik. Kerana mereka bukan hanya melayani pakaian tetapi juga berkonsultasi tentang penampilan untuk kelihatan lebih baik. Pada masa ini, anda boleh menawarkan aksesori yang anda jual kepada pengguna untuk meningkatkan penampilan mereka. Dengan cara ini, jarang ada pengguna yang menolak produk anda kerana mereka benar-benar mempercayai anda sebagai perunding rupa mereka.

Produk up-to-date

Seperti yang kita ketahui, aksesori adalah jenis trend yang sentiasa berubah. Itulah sebabnya anda perlu mengikuti perkembangan untuk mengetahui produk mana yang terkini dan produk yang ditinggalkan. Ini kerana aksesori selalu bersaing dengan gaya fesyen yang berubah-ubah. Sentiasa bersaing dengan perkembangan produk adalah salah satu ciri perniagaan yang baik kerana mereka akan sentiasa tahu apa yang diperlukan oleh pasaran.

Beri diskaun

Diskaun adalah salah satu cara yang sentiasa menjadi teras kepada usahawan untuk menarik pelanggan. Dengan diskaun, ramai pelanggan bersedia untuk membeli produk yang berbeza atau membeli lebih banyak. Diskaun ini adalah untuk meningkatkan jualan.

Walaupun perniagaan anda masih relatif baru, diskaun masih boleh digunakan. Anda hanya perlu menerapkan bagaimana pengguna mendapat diskaun. Salah satu cara adalah pengguna hanya akan mendapat diskaun 30% jika membeli aksesori lebih daripada 5 item.

Sebagaimana dijelaskan sebelum ini, diskaun menjadi teras utama bagi usahawan untuk meningkatkan jualan. Begitu juga dengan produk makanan. Di mana diskaun adalah satu cara untuk memulakan perniagaan kek dari rumah yang sering digunakan.

Dekorasi tempat

Tempat adalah faktor penting yang perlu ada. Selain daripada mempunyai lokasi strategik, menghiasi tempat juga merupakan sesuatu yang tidak boleh dilupakan. Dengan hiasan yang betul, susun atur yang kemas, dan tempat yang bersih, pelanggan anda pasti akan kekal di tempat anda dalam masa yang lama dan peluang untuk menjadi pelanggan tetap akan menjadi lebih besar.

Pakai Aksesori Anda

Inilah cara untuk memulakan perniagaan aksesori yang agak berkesan selain memberi diskaun iaitu dengan menggunakan aksesori anda apabila ada mempunyai peluang. Walau bagaimanapun, tidak semua aksesori boleh digunakan untuk perkara ini kerana anda perlu menyesuaikan aksesori dengan pakaian yang anda pakai. Pakaian yang sepadan dengan aksesori akan menambah nilai pada penampilan anda.

Tujuan mengenakan aksesori anda adalah untuk proses pengenalan produk kepada pelanggan. Sebab itu aksesori mesti disesuaikan dengan pakaian yang anda pakai untuk menarik perhatian orang dan memikat mereka untuk bertanya mengenai aksesori tersebut. Apabila mereka bertanya, ini peluang anda untuk menerangkan dan memperkenalkan perniagaan aksesori anda kepada mereka.

Waranti

Seterusnya adalah cara yang jarang digunakan oleh usahawan aksesori. Salah satu sebabnya adalah kerana harga aksesori rendah. Bagaimanapun, jaminan itu adalah cara yang cukup kuat untuk menjaga pelanggan anda. Sebelum menggunakan kaedah ini, yang anda perlukan lakukan ialah memastikan aksesori yang anda jual berkualiti untuk meminimumkan kerosakan yang mengakibatkan jaminan. Di samping itu, untuk meminimumkan tuntutan kerosakan, anda juga boleh membuat ‘Terma dan Syarat’ agar tidak semua kerosakan boleh diganti. Ketiadaan jaminan untuk produk yang dijual adalah salah satu punca perniagaan sentiasa gagal kerana kepercayaan pengguna anda dipertaruhkan. Pengguna yang kecewa pasti tidak akan kembali lagi.

Media Sosial

Media sosial telah menjadi suatu keharusan untuk dimiliki pada masa ini. Kerana media sosial telah menjadi kebudayaannya sendiri kerana ia dapat mengumpulkan banyak orang tanpa bertemu. Oleh itu, dengan mempelajari media sosial, anda boleh memperkenalkan perniagaan anda kepada ramai orang dalam masa yang singkat tanpa membelanjakan terlalu banyak wang.

Bukan itu sahaja, menjual  menggunakan media sosial juga trend terkini di mana nilai jualan kadang-kadang lebih besar daripada jualan tradisional. Media sosial adalah salah satu cara untuk memulakan perniagaan jika anda mempunyai modal terhad.

Buat Trend

Cara cepat untuk mendapatkan jualan dari perniagaan aksesori adalah menggunakan trend. Itulah sebabnya anda perlu mempunyai produk terkini supaya apabila trend sedang berlaku, produk anda boleh menjadi pilihan bagi pembeli. Bagaimana jika tidak ada trend? Anda perlu membuatnya sendiri, di mana salah satu cara untuk mencipta trend ini ialah menggunakan media sosial. Oleh itu, akrabkan diri dengan media sosial agar semakin mudah anda menjalankan perniagaan ini.

Reseller

Cara seterusnya untuk memulakan perniagaan aksesori adalah dengan teknik reseller. Jika trend yang anda buat berjaya dan jualan anda meningkat, mencari reselleradalah cara yang tepat untuk mengekalkan jualan anda. Ini adalah cara untuk mewujudkan peluang perniagaan untuk produk yang jarang diketahui oleh ramai orang. Malah, dengan memiliki reseller, jualan anda boleh meningkat sebanyak beberapa peratus. Itulah 11 cara untuk mengembangkan aksesori perniagaan yang anda boleh cuba bermula esok. Mudah-mudahan berguna dan semoga berjaya