6 Sebab Perniagaan Bengkel Menjadi Peluang Perniagaan Yang Menjanjikan

0
312

Pada masa ini, siapa yang tidak mempunyai kenderaan persendirian? Kompas.com (2016) menyatakan bahawa pemilikan kenderaan persendirian meningkat sebanyak purata 6 juta setahun. Hakikat ini berkadar dengan permintaan awam yang tinggi untuk perkhidmatan bengkel. Seperti yang kita tahu, bengkel adalah produk pelengkap untuk kenderaan persendirian. Adakah anda tahu? Tahap tinggi keperluan masyarakat untuk perkhidmatan bengkel dapat menjadi peluang bisnis yang baik bagi masyarakat. Bengkel perniagaan diklasifikasikan sebagai perniagaan yang tidak tahu ‘basi’? Mari lihat 6 penjelasan yang masuk akal tentang perniagaan bengkel berikut!

1. Keperluan bukan Trend Asas

Pada masa ini, ia menjadi perkara yang semulajadi jika ‘trend’ dapat mempengaruhi corak tingkah laku dan gaya hidup rakyat mengikut era mereka. Terutamanya trend kenderaan bermotor. Trend model dan pengubahsuaian kenderaan bermotor terus berkembang, dari motosikal dan kereta sukan, ke motosikal lama dan kereta lumba, dari motosikal besar ke Vespa, dan lain-lain.

Adakah anda sedar? Trend pengubahsuaian motor dan kereta yang terus berubah menunjukkan bahawa industri bengkel sangat menarik. Sekiranya anda pandai, anda akan menyedari bahawa terdapat kepastian di tengah-tengah ketidaktentuan trend pengubahsuaian motosikal, iaitu ‘keperluan orang ramai bagi perkhidmatan bengkel’. Tidak peduli betapa melampau perubahan trend kenderaan bermotor, perkhidmatan bengkel masih menjadi keperluan yang jelas bagi setiap pemilik kenderaan persendirian. Pada dasarnya, selagi majoriti rakyat masih memerlukan dan mahu kenderaan persendirian, selagi ada keperluan untuk perkhidmatan bengkel itu, mereka tidak tahu istilah basi.

2. Diperlukan oleh Hampir Setiap Lapisan Masyarkat

Pemilikan kenderaan persendirian telah menjadi hal yang wajar berlaku, baik di peringkat atas, tengah dan bawah masyarakat. Tidak kira keadaan ekonomi, tahap pendidikan, jantina atau keadaan sosial, setiap pemilik kenderaan memerlukan bengkel sebagai tempat untuk mengekalkan dan memperbaiki motorsikal dan kereta yang mereka miliki.

Motosikal dan kereta memang berbeza. Kepelbagaian ini memerlukan proses rawatan yang berlainan. Bagaimanapun, tanpa mengira harga kereta dan di mana sahaja kereta itu datang, sekurang-kurangnya setiap motosikal atau kereta masih memerlukan penyelenggaraan standard yang sama secara berterusan. Contohnya, ganti bateri dan perubahan minyak, atau perkhidmatan kecemasan seperti kandungan angin dan tayar. Nah, standard penyelenggaraan adalah teknik yang betul bahawa setiap bengkel mesti ada untuk menyokong keperluan standard pengguna sekarang.

3. Keperluan yang berterusan

Bengkel untuk kenderaan adalah seperti makan untuk makhluk hidup. Setiap benda hidup memerlukan makanan selagi ia masih hidup. Setiap pemilik kenderaan pergi ke bengkel selagi dia masih mahu kenderaan berfungsi dengan baik. Semakin banyak motosikal dan kereta digunakan, lebih banyak pembaikan diperlukan.

Oleh kerana seseorang membeli kereta atau motosikal buat kali pertama, sejak itu dia telah didaftarkan sebagai pengguna yang akan memerlukan perkhidmatan bengkel secara berterusan. Seperti yang dijelaskan sebelum ini, Kompas.com (2016) menyatakan bahawa pemilikan kenderaan persendirian di Indonesia meningkat sebanyak purata 6 juta setahun. Secara automatik, setiap tahun terdapat berjuta-juta pengguna baru yang masih memerlukan perkhidmatan bengkel. Kemudian, mengapa anda masih ragu-ragu tentang perniagaan bengkel itu? Cuba bayangkan! Daripada 6 juta, berapa ramai pelanggan baru anda setiap tahun?

3. Tahap permintaan yang tinggi

Liputan6.com (2017) menyatakan bahawa pasaran industri kereta Indonesia adalah pasaran terbesar di Asia Tenggara dengan jualan kereta mencecah 124,348,224 unit. Industri automotif Indonesia juga berkembang dengan angka positif dalam 2 tahun yang lalu. Angka-angka ini menunjukkan bahawa permintaan pengguna di Indonesia untuk keperluan perkhidmatan bengkel cukup tinggi dan diramalkan akan terus meningkat di masa depan.

4. Kemudahan Menemukan Produk Berkualiti

Jika anda berminat untuk membuka perniagaan bengkel, pastikan peralatan yang anda gunakan adalah berkualiti tinggi. Kualiti adalah perkara yang sangat mempengaruhi keuntungan dan kemampanan perniagaan bengkel anda. Semakin baik kualiti peralatan yang anda gunakan, semakin lama ketahanan fungsi peralatan. Peralatan berkualiti mempunyai sekurang-kurangnya 5 tahun kehidupan ekonomi. Dengan kata lain, peralatan itu boleh memberi faedah sehingga 5 tahun.

Kini, anda dapat dengan mudah memenuhi keperluan peralatan bengkel anda, melalui laman web klikteknik.com yang menyediakan pelbagai keperluan perniagaan untuk bengkel lengkap. Anda boleh mencari pembekal perniagaan bengkel yang berkualiti dan boleh dipercayai dengan hanya satu klik. Betul kan? Terdapat pelbagai keperluan peralatan bengkel, seperti: kunci, pemampat, dan peralatan lain yang digunakan dalam perniagaan bengkel anda.

6. Mudah Dimulakan Walaupun Dengan Modal Terhad

Ingin segera memulakan perniagaan bengkel tetapi dihalang oleh modal? Jangan bimbang! Selagi anda menguasai kualiti teknikal, semuanya akan menjadi mudah! Untuk masalah modal terhad boleh diselesaikan dalam 2 cara:

  • Cara pertama ialah membeli peralatan secara kredit di klikteknik.com melalui sistem Kredivo.
  • Cara kedua adalah untuk memulakan perniagaan bengkel dengan langkah kecil, iaitu dengan menyediakan perkhidmatan mudah menggunakan peralatan mudah. Seperti perubahan minyak dan tayar. Sekiranya anda komited dan teliti, bengkel anda secara beransur-ansur akan berkembang menjadi lebih besar juga.

Perniagaan adalah cara yang anda boleh buat untuk mencapai kejayaan sendiri. Selepas membaca 6 penjelasan tentang perniagaan bengkel, tidak ada salahnya bergelut dengan perniagaan bengkel? Sekarang, sudah tiba masanya untuk anda berdiri. Ayo, jalankan perniagaan bengkel anda segera!