6 Langkah untuk Memulakan Perniagaan Bingkai Kacamata Online

0
344

Perniagaan menjual bingkai kacamata adalah perniagaan yang hingga saat ini masih menarik. Selagi masih banyak orang yang memerlukan kacamata, perniagaan kacamata akan selalu berbau baik. Cuba lihat sekeliling anda ada orang yang memakai kacamata. Bermula dari keluarga anda, jiran anda, rakan sekerja, teman sekelas, rakan bermain di antara mereka, mesti ada seseorang yang memakai kacamata. Ini membuktikan bahawa kacamata adalah produk yang masih sangat diperlukan, lebih-lebih lagi anda boleh menjualnya secara dalam talian yang tidak memerlukan tenaga tambahan seperti menjual secara offline.

Okay, kita akan membincangkan 6 langkah untuk memulakan perniagaan menjual bingkai kacamata dalam talian ini, dan kita sepakat bersama bahawa barang-barang yang akan kita jual ialah bingkai kacamata.

1. Produk

Tidak kira betapa kecilnya perniagaan anda, cubalah untuk memiliki stok produk anda sendiri. Untuk memulakan perniagaan bingkai kacamata ini, anda tidak perlu menghabiskan poket anda, cukup dengan RM 1,449.56 hingga RM 2,899.13 modal yang anda perlukan dapat menjual produk yang cukup banyak.

2. Pelabelan

Langkah kedua ialah pelabelan / pengekodan. Produk yang telah anda beli mesti diberikan kod sendiri supaya anda tidak akan keliru apabila sudah mempunyai ribuan produk di masa depan dan anda juga tidak keliru apabila produk anda dimuat naik ke laman web anda.

3. Foto

Foto produk adalah kunci utama untuk menjalankan perniagaan dalam talian. Produk ini bagus tetapi foto tidak menarik, jadi hanya sedikit orang yang berminat untuk membeli. Sebaliknya, foto-foto menarik dapat menarik banyak orang. Walaupun dengan strategi kedua yang anda gunakan, jangan pernah berbohong kepada pelanggan, atau anda sendiri akan terkena akibatnya.

4. Editing

Sebelum memuat naik foto anda ke laman web, edit foto produk anda dahulu dengan memberikan maklumat seperti saiz, warna, bahan, dan lain-lain supaya pelanggan lebih mudah untuk mencari maklumat tentang produk anda.

5. Upload

Foto yang telah anda edit dengan pemandangan yang menarik akan dimuat naik ke laman web anda. Jika anda belum mempunyai laman web, anda boleh menggunakan laman web percuma seperti blogger, wordpress dan lain-lain. Atau, jika anda tidak mahu merosakkan jualan menggunakan laman web anda, hanya menjualnya menggunakan Facebook.

6. Lakukan penjualan

Setelah produk siap dijual, lakukan jualan dengan berbagai cara seperti laman web, blog atau facebook. Jika anda menjual menggunakan Facebook, jangan lupa setiap hari anda perlu memuatkan produk anda dengan kerap supaya orang tahu bahawa anda menjual dengan banyak stok.

Kini itulah 6 langkah untuk memulakan perniagaan bingkai kacamata dengan mudah. Anda juga boleh menggunakan langkah ini dengan produk lain yang boleh disesuaikan. Selebihnya terpulang kepada anda. Semoga berjaya.