5 Tips untuk Berjaya dalam Real Estate dari Robert Kiyosaki

0
403

Adakah anda berminat dengan perniagaan hartanah? Walau bagaimanapun, sehingga kini belum menemukan penyelesaian yang tepat untuk memulakan perniagaan yang anda inginkan? Jangan risau kerana Robert Kiyosaki akan membantu anda. Robert Kiyosaki adalah penulis buku, motivator, pelabur dan ahli perniagaan. Inilah tip untuk kejayaan dalam perniagaan hartanah.

Pelaburan

Adakah anda sering menyimpan wang di bank? Nah, mulai sekarang anda tidak perlu menyimpan wang. Cuba laburkannya. Bagi Robert Kiyosaki, lebih penting untuk menjadi pelabur daripada menjadi penyelamat yang menyimpan wang. Jika anda melabur wang anda dari sekarang, dalam 10 tahun anda tidak akan mengalami kesulitan kewangan.

Belajar dari Monopoli

Adakah anda ingat permainan monopoli? Apabila dia berusia 9 tahun, Roberth Kiyosaki belajar menjadi pelabur hartanah dari bapanya, di mana bapanya mengajarnya melalui permainan monopoli.

Cari Kawasan yang Tepat

Kawasan adalah penting. Mungkin ini tidak mudah, tetapi itu tidak bermakna anda tidak dapat menemuinya. Pastikan kawasan yang anda cari tidak jauh dari tempat tinggal anda. Ini adalah untuk mengelakkan perbelanjaan terlalu banyak untuk kos pergi dan balik ketika memeriksa hartanah anda.

Di samping itu, kawasan juga menentukan sama ada perniagaan hartanah anda akan berjaya. Kadang-kadang, sesetengah orang tidak peduli dengan bentuk hartanah mereka selagi kawasan tersebut menyokong aktiviti mereka.

Cari Property yang Tepat

Kebanyakan orang gagal dalam perniagaan hartanah kerana mereka hanya memerhatikan 1, 2 atau 3 hartanah dan mengabaikan harta lain. Bagi mereka beberapa sifat mewakili sifat-sifat lain. Malah, jika anda ingin berjaya dalam hartanah, anda perlu sekurang-kurangnya memerhati 100 hartanah. Cari kekuatan dan kelemahan sebelum mencapai persetujuan. Jangan membantah sebilangan besar hartanah.

Membayar Broker yang Tepat

Broker ini berfungsi sebagai perantara antara pembeli dan penjual. Walau bagaimanapun, malangnya tidak semua broker boleh dipercayai untuk menjual harta anda. Oleh itu, pilih broker yang mampu berfikir seperti pemilik hartanah. Dalam perniagaan hartanah, lokasi berada pada kedudukan pertama sementara harta itu berada di tempat kedua. Dengan broker profesional ini, perniagaan hartanah anda dapat bertahan.