5 Tips Berjaya Membuka Bengkel Motosikal untuk Beginner

0
316

Motosikal adalah alat pengangkutan yang popular. Hampir semua lapisan masyarakat menggunakan pengangkutan dua roda ini. Di samping harga yang berpatutan dan kemudahan memiliki motorsikal dari pelbagai institusi pembiayaan, motosikal juga mempunyai penggunaan bahan bakar ekonomi berbanding dengan pengangkutan beroda empat.

Dengan peningkatan jumlah pengguna motosikal, terdapat lebih banyak peluang untuk perniagaan dalam bidang ini. Setiap tahun bilangan pengguna motosikal sentiasa meningkat. Jadi, tidak menghairankan jika kita melihat begitu banyak motosikal yang berlalu di lebuh raya, menyebabkan kesesakan. Tempat letak motosikal juga semakin padat.

Ini adalah peluang yang boleh anda capai dengan membuka bengkel motosikal. Terdapat beberapa langkah yang perlu disediakan untuk membuka bengkel motosikal.

1. Menubuhkan Tempat Strategik

Tempat adalah titik penting yang mesti dipertimbangkan sebelum membuka bengkel motosikal. Pilih lokasi yang mudah dilihat dan mudah dijangkau. Sebagai beginner, strategi memilih lokasi strategik adalah langkah yang boleh digunakan supaya bengkel itu diketahui oleh orang ramai.

Sesungguhnya, kita akan memerlukan bajet untuk memajak atau memiliki tempat yang strategik, tetapi ini sepadan dengan peluang yang akan kita perolehi. Jangan beranggapan bahawa membuka bengkel di kawasan perumahan akan membantu anda kerana tiada yuran sewa atau yuran pemilikan.

Pemikiran itu boleh dipertimbangkan, jika anda sudah mempunyai banyak pelanggan sebelumnya dan pelanggan yang sudah mengetahui kelebihan perkhidmatan anda. Bagi beginner, pilihan tempat sebagai tapak perniagaan mempunyai risiko pertumbuhan yang perlahan dalam perniagaan.

Anda memang tidak membayar yuran yang tinggi untuk tempat, tetapi anda juga tidak mempunyai pertumbuhan perniagaan yang signifikan.

2. Sediakan Mekanik yang Boleh Dipercayai

Jika anda tidak mengetahui masalah kejuruteraan motosikal, tugas kedua adalah mencari mekanik yang boleh dipercayai untuk membantu menangani masalah motor pelanggan. Untuk menjimatkan perbelanjaan sumber manusia, anda boleh merekrut seorang yang lebih berpengalaman dengan dua pembantu beginner.

Dengan harapan bahawa beginner akan belajar dari mekanik yang lebih berpengalaman, bersama dengan pertumbuhan bengkel, mekanik beginner akan mempunyai pengalaman yang hampir sama dengan mekanik yang lebih berpengalaman, jadi kos yang akan dibelanjakan untuk kos HR akan seimbang seiring dengan pertumbuhan bengkel yang dimiliki.

3. Mencari Maklumat Pembekal

Langkah ketiga ialah mencari pembekal yang boleh membekalkan semua bahagian yang diperlukan untuk bengkel anda. Mendapatkan pembekal adalah sangat penting, memandangkan perkhidmatan yang disediakan bukan sahaja perkhidmatan perkhidmatan, tetapi juga alat ganti.

Dengan memilih pembekal yang menjual harga pada margin kompetitif, anda akan mendapat banyak faedah. Sebagai contoh, anda boleh menjual sedikit lebih murah di bawah harga pasaran sebagai langkah promosi supaya orang dapat mengingat dan kembali ke bengkel anda.

Cuba cari pembekal bahagian secara langsung. Elakkan memilih reseller, biasanya harga dari reseller mempunyai perbezaan yang lebih tinggi daripada pembekal langsung. Tetapi anda perlu menyediakan lebih banyak dana kerana membeli alat ganti di pembekal langsung mereka mempunyai pembelian minimum yang lebih besar daripada pembekal ejen.

4. Sediakan Strategi Promosi             

Langkah terakhir adalah menyediakan aktiviti pemasaran supaya bengkel segera diiktiraf oleh calon pelanggan. Anda boleh menggunakan rangkaian media sosial untuk membantu penerbitan perniagaan. Jangan lupa untuk memberi promosi kepada bakal pelanggan.

Di samping itu, anda juga boleh memanfaatkan peluang dengan teksi motosikal berteknologi tinggi. Pemandu teksi motosikal dalam talian adalah pelanggan berpotensi. Beri promosi kepada teksi dalam talian semasa melawat bengkel anda.

5. Menguasai Kejuruteraan Mekanikal Secara Beransur

Bagi anda yang tidak banyak mengetahui tentang masalah mekanikal, anda mungkin perlu belajar secara beransur-ansur apabila perniagaan berjalan. Contohnya, belajar dengan pekerja anda dan secara tidak langsung mengambil bahagian dalam mengendalikan pengguna.

Ini perlu dikuasai supaya anda boleh menjangka jika salah seorang pekerja anda meletakkan jawatan atau tidak masuk. Mengikuti kelas pendek dalam kejuruteraan mekanikal juga tidak menyakiti sehingga anda mendapat pengetahuan yang lebih formal.