4 Keuntungan Melabur dalam Sektor Real Estate

0
309

Mendapatkan financial freedom adalah tujuan kebanyakan orang. Ini boleh dilakukan dengan melabur.

Walau bagaimanapun, pelaburan tentu tidak boleh sewenang-wenangnya. Belajar untuk menangani inflasi dan mengimbangi portfolio sangat penting dan kedua-duanya boleh dicapai dengan menggabungkan pelbagai aset. Salah satu instrumen pelaburan paling popular adalah real estate atau property di Malaysia. Mengapa pelaburan dalam bidang ini menjadi sangat menarik? Portal real estate global Lamudi menerangkan empat kelebihan melabur dalam sektor hartanah:

Aliran tunai bebas cukai

Salah satu manfaat utama pelaburan real estate adalah susut nilai dan potongan faedah kredit (jika anda menggunakan modal yang anda miliki) serta aliran tunai bebas cukai. Para pelabur boleh menunggu keuntungan modal daripada penjualan harta di masa depan, tanpa perlu memasukkan perbelanjaan cukai dalam aliran tunai mereka.

Meningkatkan strategi potongan cukai

Berdasarkan status cukai anda, harta yang disewa bukan sahaja akan menyediakan aliran tunai bebas cukai, tetapi juga boleh digunakan sebagai potongan cukai untuk sumber pendapatan. Sebelum melabur, anda dinasihatkan untuk berunding dengan seorang profesional cukai.

Kepelbagaian portfolio

Satu lagi kelebihan melabur dalam sektor real estate adalah peluang untuk meminimumkan risiko anda. Real estate  mempunyai korelasi yang rendah atau negatif dengan aset besar yang lain. Ini bermakna bahawa  real estate dalam portfolio dapat mengurangkan turun naik dan memberikan pendapatan yang lebih tinggi.

Mengelakkan inflasi

Negara-negara membangun terus berusaha untuk mengawal inflasi. Harga makanan dan penyelesaian yang lebih tinggi terus mendorong inflasi. Pelaburan hartanah secara sejarahnya menunjukkan korelasi tertinggi dengan inflasi berbanding aset besar lain, seperti saham, bon dan bon korporat. Oleh kerana kerajaan terus mencetak wang untuk merangsang pertumbuhan, memiliki aset real estate untuk melindungi daripada inflasi adalah langkah bijak. Pada umumnya, apabila inflasi meningkat, harga real estate, terutamanya aset multi-tenant dengan kos buruh yang tinggi dan nisbah pengganti juga akan meningkat bersama.