30 Tips untuk Perniagaan Laundry Modal Kecil

0
490

Peluang Perniagaan Laundry

Laman ini akan memberi tumpuan kepada 14 tips tentang bagaimana untuk membuat perniagaan dobi dengan keuntungan besar. Artikel ini berdasarkan pengamatan dan pengalaman beberapa usahawan laundry di Malaysia.

Cara Perniagaan Laundry

Lokasi yang betul

Memilih lokasi untuk perniagaan dobi adalah sangat penting. Kesilapan lokasi boleh menyebabkan perniagaan menjadi sepi. Untuk dobi, pilih lokasi seperti kawasan di sekitar rumah, asrama atau rumah sewa untuk pelajar atau pekerja. Mereka adalah orang yang tidak mempunyai masa / malas untuk membasuh jadi sangat bagus untuk perniagaan dobi.

Harga yang betul

Harga dobi sangat berpengaruh. Saya juga berfikir tentang harga ketika saya mencuci pakaian. Sebelum menjalankan perniagaan ini, anda perlu melakukan penyelidikan harga dobi yang sesuai di kawasan anda.

Perkhidmatan yang sangat baik

Salah satu sebab saya bertahan di kawasan dobi adalah kerana perkhidmatan yang baik. Sekiranya ada wang yang tinggal di baju, wang itu tetap ada. Di samping itu, saya menggunakan dobi dari pagi Isnin pukul 7 pagi (30 minit sebelum memasuki pejabat). Sangat sesuai sekiranya perniagaan mempunyai permintaan yang tinggi di kawasan tersebut.

Pemasaran Kreatif

Anda juga memerlukan pemasaran yang tepat untuk perniagaan dobi. Sebagai contoh, dengan promosi menggunakan risalah dan nama perniagaan, serta menggunakan teknologi akan membantu anda menjalankan perniagaan.

Semasa saya berada di kolej, terdapat satu dobi yang menyediakan baucer untuk pelajar baru. Di sinilah dia mengiklankan dan menunjukkan prestasi dobi yang baik. Dobi adalah pemain laundry besar di setiap kampus.

Merekrut Pekerja

Inilah yang akan menjadi titik balik perniagaan anda. Ya, keperluan mengambil pekerja yang tepat untuk membantu anda memulakan perniagaan dobi.

Tulis senarai keperluan anda. Sebagai contoh: anda memerlukan pekerja untuk menyeterika, mencuci, dll.

Menghargai Masa

Bagi usahawan, masa adalah wang. Untuk usahawan dobi, masa adalah perkhidmatan terbaik yang ditawarkan kepada pelanggan. Dengan pelbagai corak dan penglihatan, anda masih memerlukan ganjaran masa yang tidak boleh diulang.

Ada janji bahawa anda telah bersetuju dengan pelanggan untuk menyelesaikan masalah laundry, sehingga tahap layanan perniagaan anda dipertaruhkan. Setiap kali anda menyelesaikan masalah laundry tepat pada waktunya, itu bermakna anda menambah jumlah pelanggan yang setia.

Pasaran Baru ‘Seducing‘ Pasaran

Sebagai contoh, dengan mencuba perkara-perkara baru seperti menyediakan perkhidmatan penghantaran yang akan memudahkan pelanggan untuk mendapatkan perkhidmatan terbaik dari perniagaan dobi anda. Anda juga boleh menggunakan kad ahli di mana jika mereka mempunyai kad ini akan mendapat diskaun.

Home Laundry Business

Pemikiran Cerdas

Anda perlu pintar. Perhatikan trend perniagaan anda. Jika terus menurun, segera betulkan. Pengurangan perolehan bukan sahaja disebabkan oleh kesilapan dalaman. ia boleh disebabkan oleh pesaing yang lebih baik.

Teruskan Belajar

Dengan satu langkah ini, maka anda akan mempunyai banyak peluang perniagaan dobi dengan cara yang lebih canggih dan dinamik. Dengan terus mengasah kemahiran, maka tidak syak lagi jika anda mendapat konsep perniagaan dobi yang tepat pada sasaran dan mampu menjadi pelaburan jangka panjang anda.

Mengikuti Kitaran Keperluan Pengguna

Mengikut keperluan pengguna bermakna mengutamakan pengguna sebagai raja. Kerana dengan konsep sedemikian, anda boleh pergi ke peluang perniagaan yang luar biasa. Mendengar aduan pengguna adalah konsultasi percuma untuk kita semua

Modal dan Kos

Perniagaan ini memerlukan modal. Melaraskan modal kepada keperluan adalah penting. Sekiranya anda ingin membuat pinjaman, anda mesti memastikan bahawa perniagaan dobi anda akan berfungsi. Jika anda tidak mempunyai banyak wang, mulailah dari perniagaan dobi kecil.

Tidak cuai

Ini adalah sesuatu yang benar-benar dimiliki oleh usahawan. Cuai akan menyebabkan kerugian besar pada masa akan datang. Sebagai contoh, anda mencampur pakaian, baju putih dan seluar jeans supaya proses mencuci cepat. Bukan pujian yang anda dapatkan tetapi pelanggan yang kecewa dan menyebarkan berita buruk tentang anda.

Memperbesar perniagaan anda dengan berfikir secara kreatif

Sekarang anda juga perlu terus meningkatkan peluang perniagaan untuk menjadikannya lebih menguntungkan. Bukan sahaja membuka perniagaan dobi untuk pakaian, anda juga boleh membuka kasut, beg atau permaidani.

Menjadi yang terbaik

Berterusan untuk mencuba tanpa berputus asa adalah kualiti usahawan. Begitu juga, andaian konsep persaingan sihat. Usahawan sebenar adalah orang-orang yang tidak pernah menganggap lawan anda menjadi penghalang, tetapi ia sebenarnya pencetus untuk selalu menjadi kuat dan mencuba perkara-perkara baru.