12 Peralatan untuk Mulakan Perniagaan Ice Blended

0
833

12 Peralatan untuk Mulakan Perniagaan Ice Blended

Sebelum memulakan perniagaan Ice Blended, terlebih dahulu anda perlu mengetahui peralatan yang diperlukan. Sediakan peralatan yang diperlukan untuk memudahkan anda membuat Ice Blended. Selain menjadikan perkara lebih mudah, kesempurnaan alat juga menjadikan perniagaan Ice Blended anda lebih menarik dan lebih tertarik secara profesional. Artikel ini akan menerangkan beberapa peralatan yang diperlukan untuk membuat Ice Blended.

1. Serbuk Minuman/Perasa

Serbuk Minuman adalah perkara yang paling penting, kerana jika tidak ada serbuk, apakah minuman yang anda mahu buat? Serbuk Minuman menjadi pilihan bahan utama dalam membuat Ice Blended, kerana ia lebih praktikal dan hasil minuman juga mempunyai tekstur halus.

Sekarang membuat Ice Blended tidak perlu menggunakan buah sebenar atau coklat sebenar yang mahal dan kurang praktikal. Jika menurut admin, daripada semua buah dibuat menjadi Ice Blended, lebih baik anda memotong buah menjadi kecil untuk dibuat topping Ice Blended agar menjadikannya lebih menarik.

Cuba gunakan serbuk minuman campuran, supaya anda boleh membuat Ice Blended anda sendiri. Pilih serbuk minuman berkualiti terbaik supaya Ice Blended anda mempunyai rasa yang optimum. Sediakan beberapa variasi supaya pelanggan boleh memilih rasa yang sesuai dengan citarasa mereka.

2. Filling dan Topping

Filling adalah bahan terpenting kedua yang mesti ada. Anda perlu mengisi bahan untuk membuat jenis Ice Blended seperti Bubble Drink, Cincau Blender, dan lain-lain. Kerana Ice Blender anda akan kurang menarik jika anda tidak menggunakan bahan filling. Banyak jenis bahan filling yang terdapat di pasaran seperti Bubble Mutiara Tapioca (Bubble Chocolate), Serbuk Jelly, Serbuk Cincau, Puding Telur, Rainbow Jelly, dan banyak lagi.

Gunakan bahan-bahan topping untuk menjadikan Ice Blender lebih menarik. Dengan topping, Ice Blender anda akan menjadi lebih istimewa, bukan hanya rasa yang baik tetapi juga kelihatan baik. Topping mempunyai banyak pilihan seperti whipped cream, chococip, coklat, keju, atau buah-buahan seperti yang disebut tadi.

Selain dari Filling and Topping, terdapat juga bahan-bahan pelengkap yang menjadikan rasa Ice Blender anda lebih baik seperti krimer, sirap, susu krim penuh, dan sebagainya.

3. Shaker

Shaker adalah alat untuk melarutkan serbuk di dalam air dengan mengoncangnya. Shaker boleh dikatakan pengadun paling mudah untuk membuat minuman.

4. Blender

Blender adalah alat yang boleh digunakan untuk menggabungkan (campuran atau menyatukan) bahan Ice Blender.

5. Gelas

Walaupun terdapat banyak pilihan bekas lain seperti cup atau botol dengan bentuk yang unik, perniagaan minuman Ice Blender tidak akan dipisahkan dari nama gelas kerana ia merupakan bekas yang paling sesuai untuk Ice Blender.

Gelas Ice Blender mempunyai banyak model. Sesetengah mempunyai penutup yang rata, sesetengahnya mempunyai penutup berbentuk kubah (untuk Ice Blender dengan Topping). Gelas Ice Blender juga mempunyai pelbagai saiz antara kecil hingga besar. Biasanya gelasnya diperbuat daripada plastik berwarna, ada juga yang lutsinar. Pilih model, warna, dan saiz gelas yang sesuai dengan keperluan anda.

6. Straws

Sediakan straw untuk setiap Ice Blender yang anda buat, supaya pelanggan anda lebih selesa meminumnya, walaupun minum secara langsung dari gelas itu sebenarnya normal. Laraskan saiz straw dengan filling (seperti bubble coklat) yang anda gunakan. Warna straw juga perlu dipertimbangkan, pilih warna straw yang menarik dan sepadan dengan warna Ice Blender anda.

7. Sudu plastik

Untuk Ice Blender dengan filling dan topping yang tidak dapat disedut dengan straw, anda perlu menyediakan sudu plastik supaya pelanggan dapat menikmati Ice Blender dengan lebih mudah.

8. Beg plastik

Sediakan beg plastik supaya Ice Blender agar lebih mudah dibawa.

9. Bekas kiub ais

Membuat Ice Blender pasti memerlukan kiub ais. Untuk memastikan kiub ais daripada cair, anda memerlukan tempat seperti bekas ais.

10. Jigger

Untuk menentukan dos sebenar Ice Blender, anda perlu menggunakan jigger. Jiggers mempunyai banyak saiz, memilih mengikut keperluan anda. Jika anda berfikir bahawa dos dalam jigger kurang daripada citarasa anda, anda boleh menentukan dos anda sendiri tanpa menggunakan jigger.

11. Tupperware

Untuk menyimpan bahan-bahan Ice Blender,  anda perlu menyimpannya dalam bekas tertutup seperti tupperware supaya bahan-bahan itu dapat bertahan lama.

12. Booth Ice Blend

Untuk kelihatan menarik dan menjemput orang untuk mendekati perniagaan Ice Blender anda, buat perniagaan Ice Blender anda semenarik mungkin. Salah satunya adalah dengan mempunyai Booth Ice Blender yang menarik. Untuk mendapatkan Booth Ice Blender yang menarik, anda boleh memesannya kepada pengeluar atau membuatnya sendiri.

Sebenarnya perniagaan Ice Blender tidak perlu menggunakan Booth Ice Blender. Sekurang-kurangnya anda mempunyai meja, laci, dan papan untuk menamakan perniagaan anda. Perkara yang paling penting ialah menjadikan perniagaan Ice Blender anda kelihatan. Anda boleh menggunakan kereta jika anda sering berpindah-pindah.

Anda hanya membaca beberapa peralatan yang diperlukan untuk membuat Ice Blender. Sediakan peralatan mengikut jenis, skala, dan konsep perniagaan Ice Blender yang anda jalani.

Mungkin terdapat beberapa peralatan yang admin tidak sebutkan, atau jika anda mempunyai pendapat lain, sila nyatakan.