11 Tips Untuk Memulakan Perniagaan Aiskrim Sendiri

0
463

Siapa yang tidak suka ais krim? Makanan manis dengan pelbagai rasa sangat disukai oleh semua orang dari pelbagai peringkat umur. Kelezatan ais krim telah menjadi terkenal di seluruh dunia sehingga masakan ini sering ada di majlis-majlis. Ada yang disajikan sebagai pencuci mulut, ada yang dihidangkan sebagai makanan lain, seperti wafel, pancake, jus, dan sebagainya.

Sekarang bagi anda yang melihat ais krim sebagai peluang perniagaan yang menjanjikan, anda betul. Banyak pengusaha besar telah menjadi kaya berkat menjalankan perniagaan ais krim. Sebagai contoh, Robbin dan sepupunya, Burton Baskin, yang berjaya menubuhkan perniagaan ais krim yang terkenal di seluruh dunia di bawah jenama Baskin Robbin. Berkat konsep 31 perisa yang dibangkitkan oleh mereka, pengguna boleh melawat sana setiap hari tanpa merasa bosan. Pengguna boleh merasai pelbagai rasa yang berbeza setiap hari.

Tips Perniagaan Ais Krim Sendiri

Terdapat banyak cerita – kisah kejayaan perniagaan ais krim yang lain. Sekiranya anda ingin menjadi salah seorang daripada mereka dan berminat untuk bekerja dalam perniagaan aiskrim, berikut adalah petua yang anda boleh cuba.

1. Tentukan Produk Ais Krim yang Anda Akan Jual

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah menentukan produk ais krim yang anda akan jual. Adakah anda ingin menjual ais krim susu atau ais krim yang dibuat daripada buah atau yogurt? Jika anda telah menentukannya, lebih mudah untuk menentukan pilihan rasa. Buat senarai citarasa yang disukai oleh ramai orang. Anda juga boleh mencuba dengan mencipta rasa baru yang unik, supaya kedai anda mempunyai ciri tersendiri. Ini penting kerana ciri-ciri ini akan menjadi magnet bagi pengguna anda. Kedai anda akan dinilai secara berbeza dan lebih unik daripada kedai lain yang serupa.

2. Catat Modal Diperlukan Secara Terperinci

Perhatikan modal yang diperlukan secara terperinci adalah sesuatu yang perlu anda lakukan. Dengan cara itu, anda boleh menyenaraikan berapa banyak belanjawan yang anda perlukan untuk membeli bahan mentah, membeli peralatan, kos operasi, menyewa tempat, gaji pekerja, dan sebagainya. Jangan lupa untuk memasukkan dana kecemasan di butiran modal, kerana pada umumnya perniagaan yang baru dibuka, tidak akan menghasilkan pada bulan pertama, bahkan tahun pertama. Oleh itu, anda perlu menyediakan dana kecemasan dan kos operasi untuk tahun hadapan.

3. Mewujudkan jenama dan logo menarik

Jangan terlepas peringkat ini, kerana ini adalah peringkat penting. Buat logo dan jenama yang menarik untuk perniagaan ais krim anda. Logo dan jenama yang anda buat adalah identiti perniagaan untuk perniagaan ais krim anda. Logo dan jenama yang akan membezakan perniagaan ais krim anda dari perniagaan ais krim pesaing. Jangan lupa untuk mendaftarkan paten untuk logo, supaya tidak ada orang lain yang boleh menyalinnya.

4. Cari Pembekal yang Menyediakan Bahan Mentah Berkualiti

Sekiranya anda sudah mengetahui produk ais krim yang telah anda buat dan sudah mempunyai rekod mengenai butiran modal yang diperlukan, ini adalah masa untuk anda mencari maklumat tentang pembekal yang menyediakan bahan mentah yang berkualiti. Mendapatkan bahan mentah dari pembekal tentu sangat menguntungkan kerana pada umumnya anda akan mendapat harga yang lebih murah dari pasaran. Anda juga boleh membuat perjanjian dengan pembekal untuk membayar bahan mentah ini secara mingguan atau bulanan.

Satu lagi kelebihan ialah anda akan mendapat bahan mentah yang berkualiti, kerana pembekal membuat pemeriksaan ketat atas produk mereka sebelum dihantar ke pelanggan atau penjual yang memesan. Ini juga dilakukan untuk mengekalkan nama baik pembekal.

5. Cari Maklumat tentang Peralatan Berkualiti

Langkah seterusnya yang boleh anda lakukan ialah mencari maklumat mengenai peralatan berkualiti untuk membuat ais krim. Banyak penjual menawarkan pelbagai mesin ais krim, lengkap dengan kelebihan masing-masing. Sekarang ini adalah di mana anda harus berjaga-jaga untuk melihat kelebihan peralatan ini. Beli peralatan yang sesuai dengan keperluan anda.

Beli peralatan dengan mempertimbangkan harga yang berpatutan. Tidak ada yang salah dengan membeli peralatan yang lebih mahal jika kualiti dan jenama dijamin, berbanding dengan membeli peralatan murah, tetapi harus dilakukan berkali-kali. Peralatan berkualiti juga boleh menghasilkan ais krim berkualiti.

6. Eksperimen Mengenai Rasa Ais Krim

Jangan takut untuk melakukan eksperimen rasa. Rasa setiap ais krim yang anda hasilkan untuk mendapatkan rasa yang terbaik. Lakukan penyelidikan mengenai selera pasaran. Sekiranya anda booming tentang rasa green tea, red velvet, pisang, jagung, dan sebagainya, anda boleh cuba membuatnya juga. Di samping itu, pastikan komposisi adalah betul, supaya kelembutan ais krim juga betul pada lidah. Berani untuk bereksperimen dengan bentuk unik ais krim.

7. Penyewaan Lokasi Strategik

Laris atau tidak, perniagaan makanan berkait rapat dengan lokasi strategik. Pilih untuk menjual di kawasan yang sesak. Elakkan menjual di kawasan sekolah, kerana jika sekolah itu bercuti, maka perniagaan anda juga terdedah terhadap kesepian.Kemudian pilih lokasi untuk menjual di kawasan pasar, pejabat, kampus, pusat membeli-belah, atau kawasan masakan khas. Dengan tahap keramaian orang yang stabil, jualan perniagaan ais krim anda juga akan stabil. Jangan lupa melakukan penyelidikan pasaran terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menjual di kawasan tersebut.

8. Lakukan Promosi Dalam Talian Atau Luar Talian

Untuk perniagaan yang baru dibuka, anda dikehendaki untuk melakukan promosi dalam talian dan di luar talian. Tidak kira betapa lazat ais krim yang anda jual, perniagaan anda tidak akan berjalan lancar jika tidak ramai yang tahu. Kemudian lakukan promosi yang kuat. Untuk media promosi dalam talian, anda boleh menggunakan media sosial atau e-mel. Untuk media promosi luar talian, anda boleh menggunakan risalah untuk berkongsi di kawasan yang sesak.

9. Pertimbangkan Merekrut Pekerja untuk Pembangunan Perniagaan Anda

Untuk permulaan perniagaan, anda mungkin berfikir bahawa tidak ada keperluan untuk merekrut pekerja terlebih dahulu kerana tidak ada pendapatan. Tetapi jika perniagaan anda terus berkembang, anda perlu mempertimbangkan untuk merekrut pekerja. Anda aktif sebagai pemilik perniagaan, anda tidak boleh melakukannya sendiri. Anda akan cepat lelah dari segi fizikal dan mental. Kemudian anda juga perlu bergantung pada orang lain supaya roda perniagaan anda berputar lebih cepat.

10. Memperbesar Peluang Perniagaan Anda

Apabila anda telah memutuskan untuk “terjun” ke dalam perniagaan ais krim, anda juga perlu memikirkan peluang untuk mengembangkan perniagaan anda. Bagaimanakah cara anda meningkatkan peluang perniagaan anda?

Anda boleh membuka pesanan untuk acara, katering, atau perkahwinan tertentu. Secara umumnya, mereka memesan dalam jumlah yang cukup besar, jadi anda akan mendapat keuntungan yang baik.

11. Gunakan Sistem Point of Sale (POS)

Untuk perniagaan masakan, anda dinasihatkan untuk menggunakan Sistem Point of Sale (POS). Banyak kelebihan yang ditawarkan oleh Sistem POS. Anda boleh mengurus jualan, inventori, dan pelanggan dalam satu sistem. Anda juga boleh mengetahui kelebihan dan kekurangan setiap bulan secara automatik. Banyak kelebihan lain yang ditawarkan oleh Sistem POS. Perniagaan anda juga boleh berjalan lebih kerap.

Itu tips yang boleh anda lakukan apabila anda ingin memulakan perniagaan ais krim. Dengan melakukan langkah-langkah di atas dengan kerap dan konsisten, perniagaan ais krim anda sudah bersedia untuk dijalankan. Bagaimana? Adakah anda bersedia untuk masuk ke dalam perniagaan ini? Adakah terdapat sebarang halangan untuk anda? Kongsi pengalaman anda di ruangan komen.