10 Tips Kejayaan untuk Memulakan Perniagaan Food Truck

0
472

10 Tips Kejayaan untuk Memulakan Perniagaan Food Truck

Di Malaysia, terutamanya bandar-bandar besar, perniagaan makanan tidak pernah mati. Selain itu, makanan juga merupakan keperluan asas setiap manusia, jadi tidak menghairankan bahawa perniagaan ini tidak pernah kehabisan pelanggan.

Agar tidak bersaing, ahli perniagaan kulinari terus berinovasi. Salah satu inovasi yang mereka lakukan ialah menjual makanan menggunakan kenderaan dengan reka bentuk yang menarik. Perniagaan makanan ini biasanya dirujuk sebagai food truck.

Food Truck sendiri mempunyai konsep menjual makanan melalui kereta berukuran besar, yang mempunyai dapur kecil untuk menyediakan makanan. Di negara-negara Barat seperti Amerika food truck adalah normal. Uniknya, ia berada di dalam kereta, food truck juga boleh memindahkan lokasinya.

1. Apa makanan atau minuman yang anda mahu jual

Dalam menjual makanan, sama ada food truck, restoran, atau model perniagaan lain, produk makanan dan minuman adalah perkara terpenting yang perlu anda perhatikan. Untuk food truck, umumnya lebih kepada makanan segera atau mudah diproses, memandangkan ruang terhad.

2. Merancang spesifikasi food truck

Terutama peralatan dapur yang anda perlukan. Misalnya, jika anda menjual nasi goreng, sudah tentu anda memerlukan kuali besar. Walau bagaimanapun, jika anda menjual sosej, anda tidak memerlukan kuali tetapi pemanggang kecil untuk daging. Jika kentang goreng, maka anda perlu menyediakan penggoreng, dan sebagainya.

3. Lihatlah reka bentuk food truck untuk inspirasi

Anda boleh menyemak imbas di internet dengan mudah untuk melihat pelbagai reka bentuk food truck. Tetapi ingat, jangan copy! Reka bentuk food truck juga berbeza-beza, dari sederhana, sejuk hingga vintaj. Juga laraskan jenis makanan anda.

4. Dapatkan pakar reka bentuk makanan yang dipercayai dan berpengalaman

Tidak banyak tempat yang menyediakan perkhidmatan pembuatan food truck. Jadi, cuba cari mereka yang berpengalaman dengan food truck. Lebih baik menghabiskan sedikit modal, daripada membuatnya secara cuai dan akhirnya anda perlu membuatnya baru dari awal dengan kos yang lebih mahal.

5. Tempat di mana anda ingin menjual dengan food truck

Di mana-mana sahaja jika anda ingin menjual, tempat itu juga mempengaruhi kelancaran perniagaan anda. Jika tempat itu penuh sesak, sekurang-kurangnya lebih banyak peluang pelanggan yang boleh anda dapatkan.

6. Dapatkan kebenaran dari prosedur tempat atau sewa

Di Malaysia, pelesenan food truck masih belum jelas. Jadi sebelum “hang” atau berhenti menjual di tempat, pastikan ia dibenarkan agar tidak mendapat masalah. Caranya dengan bertanyakan kepada komuniti jika di kawasan perumahan, tanya petugas pusat beli-belah jika di dalam kawasan pusat membeli-belah, dan pekerja pejabat jika di kawasan pejabat, dan sebagainya.

7. Cari pembekal yang boleh dipercayai untuk membekalkan bahan mentah

Anda akan menjual makanan, di mana sebelumnya anda perlu mengetahui siapa yang akan menjadi pembekal atau penyedia bahan mentah. Kerana anda tidak boleh melakukannya sendiri. Cari pembekal dengan bahan berkualiti dengan harga yang berpatutan.

8. Menggalakkan perniagaan melalui media sosial

Diakui, media sosial memainkan peranan besar dalam perniagaan food truck anda. Terutama sekarang orang di Malaysia tidak dapat melepaskan media sosial. Jadi, anda juga tidak boleh lupa mempromosikan media sosial. Selain mudah, ia juga percuma!

9. Sertai komuniti jualan food truck

Terdapat komuniti food truck di bandar-bandar besar. Melalui komuniti ini, anda boleh mendapatkan berita terkini tentang food truck, perayaan yang berterusan, serta janji temu untuk menjual bersama yang pastinya lebih menarik dan menyeronokkan.

10. Pastikan pemprosesan dan penyimpanan adalah ringkas

Kerana tempat itu terhad, tidak disyorkan untuk membuat makanan rumit dan mengambil masa yang lama untuk berkhidmat. Kerana, ini akan merumitkan diri anda dan tidak akan menguntungkan pada masa yang sama. Sesuaikan kapasiti dalam food truck dan pilih makanan mudah yang banyak orang suka.

Ibu kota perniagaan food truck tidak terlalu besar dan sempurna bagi anda yang mencari inspirasi perniagaan. Penyediaannya juga sangat mudah dan tidak rumit, kan?